• Načítám...
>

Ondřejovská sobota patřila honitbě

V Ondřejově se konaly myslivecké zkoušky. Do akce se zapojila šestice myslivců a jejich loveckých psů. Zkoušky měly prověřit jejich schopnost vyhledat, vyhánět a nadhánět spárkatou zvěř, hlavně divoká prasata a srnky. Co všechno museli lovečtí psi splnit a bude se ulovený divočák podávat se šípkovou omáčkou anebo se zelím? Dozvíte se v naší reportáži!

Reklama

Slunečný sobotní den se přímo nabízel k procházce po přírodě se psem. Myslivci v okolí Ondřejovských lesů ale spojili příjemné s užitečným a spolu se svými čtyřnohými kamarády se zúčastnili zkoušek z vyhledávání, vyhánění a nadhánění spárkaté zvěře, což jsou v případě Ondřejovské honitby převážně divoká prasata a srnky.

"Disciplíny jsou tam poslušnost, vodění na řemeni nebo odložení, vyhledávání živé spárkaté zvěře, nadhánění zvěře, chování psa po výstřelu," řekla Kateřina Preislerová, předsedkyně Okresního mysliveckého spolku.

K základním zkouškám se mohla přihlásit veškerá lovecká plemena kromě ohařů a psů nad 55 centimetrů koutkové výšky. Dále byl nutný platný očkovací průkaz a rodokmen. Na zkoušky dohlíželi zkušení rozhodčí. A jak je vidět, s průběhem byli nadmíru spokojeni.

"Zrovna jsme dělali druhý los. Byl to mladý teriér, rok a měsíc starý. Nadhánění a vyhánění perfektní, vyhnal 3 kusy srnčího," řekl Václav Pác, ředitel zkoušek.

Dobrým výsledkům ale předcházela pečlivá příprava. A podle myslivců na to existuje jednoduchý recept - trénink, trénink a zase jenom trénink.

"Je potřeba ho připravit na zkoušky - disciplíny sedni, lehni, poslušnost, aby se vracel. Ale ten lovecký instinkt má prostě v sobě. To má po rodičích," řekl Josef Chejn, myslivec.¨

A proto, že zkoušky sloužily hlavně k tomu, aby psy připravily na skutečný lov, na konci nebyl ani žádný skolený divočák. A tudíž otázka, zda si ho dát se šípkovou nebo se zelím, tentokrát nepadla.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu