• Načítám...
>

Chrustenický důl zve do podzemí

Zajímá vás, jak to vypadá několik set metru pod zemí? Chrustenický důl nedaleko Prahy vám to ukáže! Ve stovkách metrů zpřístupněných chodeb se skrývá celá řada unikátních exponátů, které připomínají slavnou dobu hornictví a lomařství. Součástí prohlídky je také jízda důlním vlakem. Důl je navíc zpřístupněn nejen turistům, ale také potápěčům a zahrál si v několika seriálech a filmech, například Zdivočelá země a Bumerang. Vyrazte s námi na prohlídku!

Reklama

Až do roku 1965 se v chrustenické šachtě těžila železná ruda velmi bohatá na železo. Od roku 1995 slouží důl jako hornické muzeum, o které se s láskou a péčí stará jeho správce Miki Dobrý a vše nadšeně předvádí i návštěvníkům dolu.

"Předvádíme veškeré stroje, které máme tady k dispozici, ať jsou to lokomotivy, vrtačka, bagr. Vše máme provozuschopné, takže návštěvník může vidět nejen to, jak se dříve vrtalo, nakládalo, jezdilo důlním vlakem, ale máme tady třeba takovou specialitu, jako je důlní konírna," řekl Miki Dobrý, správce dolu Chrustenice.

V minulosti totiž museli horníci těžké vozíky tlačit ručně. Až později jim začali pomáhat koně, kteří zvládli utáhnout až 10 takových vozíků. Pro návštěvníky je zpřístupněna trasa v délce půl kilometru. Kdy byl ale důl v provozu, tak měl celkem 84 patek a celkem 45 kilometrů chodeb a komínů. I když je dnes velká část dolu zatopena nebo zasypána, i tak si jeho návštěvu lidé užívají.

anketa

Jízdu vlakem si neužívají pouze návštěvníci, ale také průvodci, které poněkud překvapivě tvoří mladé dívky.

"Mně osobně na tom vždy bavilo, že opravdu se jede potmě, jen člověk vidí, jak od té mašiny je trochu světla, takže vidí jenom takové mihotání té skály kolem a slyší velký hluk," řekla Josefína Vávrová, průvodkyně dolu Chrustenice.

Jenže právě o hluk tady jde, aby byl zážitek maximálně autentický. A tak, když je třeba, vezmou děvčata klidně do ruky i vrtačku a dají se do díla. Pokud máte rádi poněkud adrenalinové výlety, kde není nouze o lezení po žebříku, jízdu v netradičních dopravních prostředcích a tak trochu i hru na schovávanou potmě, železnorudný důl Chrustenice na Berounsku je potom jasná volba. Pravidelně je otevřen v červenci, srpnu a září v sobotu, neděli a o svátcích, po domluvě i v ostatních měsících.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu