• Načítám...
>

Hornické muzeum připravuje novinky

Hornické muzeum Příbram má pod svou správou hned několik zajímavých objektů, které patří mezi nejvyhledávanější místa turistů. Díky silné podpoře Středočeského kraje neustále připravuje pro návštěvníky novinky. Jaké? To vám prozradíme v reportáži.

Reklama

Hornické muzeum Příbram je příspěvková organizace Středočeského kraje a patří k nejstarším muzeím v ČR. Pod svou správou má hned několik zajímavých objektů historického významu. Jedním z nich je skanzen ve Vysokém Chlumci, který byl založen v roce 1998. Od té doby prošel výraznou přestavbou.

"Mezi nejcennější objekty patří technické stavby, jako např. vodní mlýn, případně vedle vodní pila, kovárna. Ale jsou zde i různé hospodářské objekty, špýchary, obytná stavení, ale i sakrální stavby," řekl Josef Velfl, ředitel Hornického muzea Příbram.

"Za těch 22 let se podařilo sem dostat všechny ty objekty, které byly plánovány, které historické architektky vytipovaly k tomu, že jsou potřeba zásadně," řekl Karel Horčička, radní Středočeského kraje.

Přestože je skanzen přes zimu návštěvníkům uzavřen, přípravné práce zde pokračují. Vedení Muzea vesnických staveb středního Povltaví plánuje zde postavit poslední 2 domy do roku 2023. Jedná se o hospodářské objekty z přelomu 18. a 19. století, které se podařilo zachránit.

"Bude tam u toho i taková stodůlka, která na to navazuje. Tam tedy budeme dělat repliku, jinak vše ostatní jsou stavby, které jsou transferovány, takže se rozeberou, přenesou se a tady se zase postaví. Snažíme se modelovat tu situaci tak, jak ten objekt stál na tom původním místě," řekl Lubomír Procházka, vedoucí vesnických staveb středního Povltaví.

Vedení hornického muzea také plánuje v příštích letech vybudovat nové muzeum v areálu bývalého dolu Bytíz. V současné době zde probíhají práce na přístupových komunikacích a zpřístupnění hal. Součástí prohlídkového okruhu bude i bývalá strojovna.

"Tady se musí dobudovat přístupové komunikace, dodělat se musí spousta věcí v okolí, zajistit bezpečnost případných návštěvníků. Letos se tady uvažuje, že by se investovaly necelé 4 miliony korun právě do přípravy toho dalšího zázemí. Nicméně je to ještě běh na několik let," řekl Karel Horčička.

Příjemnou změnu určitě ocení i návštěvníci Ševčínského dolu. Výraznou úpravou totiž prošla pokladna a zázemí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu