• Načítám...
>

Centrum Klementinka pomáhá

Vše v jednom - tak by se dala pojmenovat současná dobrovolnická služba v Mladé Boleslavi. Město soustředilo všechny potřebné aktivity dobrovolníků do jednoho místa. Pro tyto účely využilo prostory mezigeneračního centra Klementinka.

Reklama

V centru Klementinka, které za normálních okolností slouží k volnočasovým aktivitám či k setkávání seniorů a handicapovaných a také k práci univerzity třetího věku, je nyní živo přesto, že veškeré jeho standardní činnosti byly pozastaveny. Město tento objekt poskytlo dobrovolníkům.

My jsme se ve městě rozhodli, že bychom chtěli pomoci jak seniorům, postiženým nebo matkám samoživitelkám, takže vozíme ty základní potraviny a hygienické potřeby, říká náměstek primátora Mladé Boleslavi Daniel Marek (STAN) a dodává: "Tady je call centrum, kam nám senior může zatelefonovat, operátorka si zapíše nákup a kontakt na toho seniora a potom vyrážejí dobrovolníci do terénu, kde ten nákup koupí a dovezou  seniorovi."

"Ta telefonní linka je od osmi hodin, ale telefon tady drnčí už tak od půl osmé", popisuje každodenní provoz koordinátorka dobrovolnického centra Petra Malátová, "takže lidi si vlastně celý den telefonují o ty nákupy, kolem desáté hodiny se vyráží na pochůzky. Některé se dělají pěšky, když je to tady kousíček, některé se jezdí autem. Takže minimálně dva dobrovolníci vždycky na ráno - udělají každý tak čtyři až pět nákupů a odpoledne po té čtvrté hodině se vyráží znovu. A když je hodně nákupů, tak se vyráží i dvakrát za to odpoledne".

Dobrovolníci ale seniorům nerozvážejí jen jídlo, ale také léky. O patro výš nad call centrem se zase usídlily švadlenky. Roušky z jejich unavených a bolavých rukou nejen chrání, ale svými vzory i potěší. Šijí se z materiálu, který sem lidé donesou. Někteří nosí i roušky hotové.

"Potom se distribuují na potřebná místa, ať to jsou domovy seniorů, nemocnice, policie , hasiči a tak dále," vysvětluje Daniel Marek a dodává: "Je to opravdu krásné, těch lidí se nám hlásí čím dál tím více, což dokazuje takovou tu solidaritu, pomoc. A za to bych chtěl všem dobrovolníkům a lidem, kteří nám šijí a pomáhají nosit a shánět látky, moc a moc poděkovat. 

Mladoboleslavská radnice nezapomíná ani na touhu seniorů uzavřených ve svých domovech po sociálním kontaktu. Proto pro ně má i telefonní linky, kde si mohou o všem popovídat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu