• Načítám...
>

Konají se krajské volby, volí i lidé v karanténě

V České republice jsou v plném proudu volby do krajských zastupitelstev a části senátu. Do zastupitelstva Středočeského kraje kandiduje šestnáct volebních stran, koalic a hnutí. Po volbách do zastupitelstva zasedne na čtyři roky šedesát pět zastupitelů.

Reklama

Krajské volby jsou v plném proudu. Do volebních místností, v celkem třinácti krajích republiky, se vydají všichni ti, kteří chtějí ovlivnit sestavu krajských zastupitelstev. Podle politologů jde o takzvané volby druhého řádu, protože nemají žádná specifická témata. Voliči se tedy budou rozhodovat spíše na základě celostátní politiky jednotlivých stran. Která témata jsou ale pro většinu krajů společná? 

"Je to samozřejmě dopravní obslužnost, která je velmi významným tématem. Dále otázka dostupnosti škol. Kraje mají na starosti střední školství. A samozřejmě dostupnost péče o seniory. Tedy domovy důchodců, obecně pak hospicová, paliativní péče, a to jakým způsobem je kraj schopen postarat se o seniory. Toto jsou taková ta všeobecná témata. Nemyslím si, že b byla nějaká zásadně jiná ve Středočeském kraji než jinde. Jsou to témata, která se dlouhodobě objevují v agendě krajských voleb," popsal Lukáš Novotný, politolog.

Do krajských zastupitelstev se volí celkem 675  zastupitelů. V krajích nad devět set tisíc obyvatel, jako je kraj Středočeský, zasedne do zastupitelstva 65  členů. Krajští zastupitelé jsou voleni na čtyři roky. Ve Středočeském kraji kandiduje 16 politických stran, koalic a hnutí. Podle odborníků budou volební preference voličů tradičně rozdílné v závislosti na vzdálenosti od hlavního města. 

"Čím blíže ku Praze, tím se skutečně lidé mají lépe. Ale Středočeský kraj to je i jižní Benešovsko, Kutnohorsko, Rakovnicko a to jsou prostě regiony, které jsou na tom strukturálně spíše špatně s vysokou mírou nezaměstnanosti. Je tam samozřejmě i špatná obslužnost. Regiony se vylidňují. Je zapotřebí vidět Středočeský kraj jako velmi rozdílný," upozornil Lukáš Novotný, politolog.

Ve volbách mohou za vymezených podmínek hlasovat i lidé, kteří mají nařízen pobyt v karanténě kvůli koronaviru. Mohou volit například z auta na vyčleněných místech nebo si mohli vyžádat příjezd volební komise s přenosnou volební schránkou. Schválené podmínky počítají i se zvláštními volebními okrsky v sociálních a zdravotnických zařízeních, která jsou v izolaci. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu