• Načítám...
>

V obci Pchery řeší faru

Společně s krajskými volbami se v obci Pchery konalo místní referendum. Hlasovalo se o prodeji fary místnímu podnikateli. Občané, ale v referendu řekli jasné ne a obec teď přemýšlí, co s rozpadající budovou udělá.

Reklama

V obci Pchery na Kladensku se společně s krajskými volbami konalo i hlasování o prodeji místní fary, která je už řadu let ve velmi špatném stavu .

"Fara je budova, která už více jak dvacet let chátrá. Od samého začátku se zde vlastníci střídají. Obec, farníci, obec. Pak to bylo deset let v rukou soukromé společnosti a s farou se nedělo vůbec nic. Nyní se dostala zpět do majetku obce. Zůstal nám tady jeden místní zájemce, který by faru chtěl koupit," popsala Kateřina Mahovská, starostka obce Pchery.

V referendu pro prodej fary ale hlasovalo jen 172 lidí. Proti prodeji se vyslovilo 423 obyvatel obce Pchery. Fara tak obci zůstává, a s ní i otázka, jak s ní naložit.

"To, že tam bude asi něco, co bude sloužit občanům, je jednoznačné. Na tom se shodneme všichni. Návrhů je několik. Přesunout tam zdravotní středisko, které je nyní v budově obecního úřadu. Vybudovat tam obecní byty, společenské centrum, zázemí pro děti nebo třeba zázemí, které si mohou pronajmout lidé pro další služby. Na tom se shodneme. Je otázka jakou cestou k tomu dospět," vysvětlila Kateřina Mahovská, starostka obce Pchery.

Jako ve většině případů, i zde rozhodnou finanční prostředky. Respektive možné dotace.

"Stěžejní bude zjistit, o jaké dotace na to bude možné zažádat. Kolika procenty se na nich bude obec muset podílet, abychom věděli. jaké nás bude čekat finanční zatížení. Na základě toho pak zadat architektonické zadání, abychom se dostali do nějakého konečného výsledku, zda budovu budeme rekonstruovat, opravovat, přestavovat, bourat nebo stavět novou," dodala  Kateřina Mahovská, starostka obce Pchery.

Kdy ale dojde ke konečnému rozhodnutí, co s rozpadající farou, je prozatím ve hvězdách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu