• Načítám...
>

Letošní rozpočet bude větší, než se počítalo

Kraj bude mít letos k dispozici více peněz, než s kolika se počítalo. Díky přijetí daňového balíčku bude moci počítat s více než miliardou korun. Tři sta šedesát milionů je pak k dispozici z přebytku za hospodaření v minulém roce. Peníze poputují do středočeských fondů, ale také na podporu veřejné dopravy.

Reklama

Středočeský kraj bude mít ve svém letošním rozpočtu k dispozici více peněz, než se počítalo. Přijetí daňového balíčku umožní kraji počítat s vyšším příjmem ze sdílených daní. Kraj tak bude mít navíc k dispozici miliardu a deset milionů korun. Finance pak ještě v krajské kase přibydou z dalších zdrojů.

"Pak je další zdroj a to je 360 milionů korun. Lepší výběr daní, než byl rozpočet roku 2020. To jsou peníze, které už máme na účtech, takže jisté peníze. To jsou dva hlavní zdroje a třetí byl 400 milionů korun z loňského roku, což zůstalo neutraceno a mohli jsme to použít v letošním roce," řekl Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Stč. kraje. 

Peníze kraj rozdělí do několika oblastí. Vrátí je příspěvkovým organizacím, kterým z důvodu loňské krize finance vzal. Čtyři sta milionů korun poputuje na předfinancování projektů financovaných v rámci dotačních titulů, peníze poputují také do středočeských fondů.

"Abychom mohli uspokojit požadavky, které budou především ze strany obcí a měst. Vytváříme 150 milionů korun rezervu na ztráty ve veřejné dopravě, protože autobusy nám jezdí poloprázdné a jsou mnohem nižší příjmy z jízdného. 80 milionů korun jde na navýšení platů ve státní sféře z rozhodnutí vlády. To jsou hlavní položky," řekl Věslav Michalik. 

Kraj ve svém rozpočtu pro letošní rok počítal s daňovými příjmy ve výši 8, 6 miliardy korun. S touto částkou počítal na základě předpokládaného zrušení superhrubé mzdy a snížení daňových příjmů kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu