• Načítám...
>

Cestující se dostanou přes 4 kraje na jednu jízdenku

Středočeský kraj bude spolupracovat na dopravní obslužnosti s Prahou, Libereckým a Jihočeským krajem. Cílem je zajistit větší komfort cestujícím v rámci jednotného odbavovacího systému. Ten umožní cestujícím dostat se přes čtyři kraje na jednu jedinou jízdenku.

Reklama

Středočeský kraj bude spolupracovat s dalšími regiony při zajištění dopravní obslužnosti. Spolupráci stvrdil s hlavním městem Praha, Libereckým krajem a také s krajem Jihočeským. Společná snaha bude začlenit se do jednotného odbavovacího systému a umožnit tak větší komfort mezikrajským cestujícím.

„Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo podepsáním memoranda spolupráci mezi hlavním městem Prahou, Středočeským, Jihočeským a Libereckým krajem o spolupráci při budování multikanálového odbavovacího systému, což je vlastně systém, který pomůže těmto krajům jednotně odbavovat cestující. Pro cestující to znamená, že na jednu jízdenku, na jednu aplikaci, projedou všechny čtyři kraje. Pro kraje to znamená, že nebude muset každý z nich zvlášť budovat svůj vlastní odbavovací systém. Tento systém pro ně připraví Operátor ICT, což je společnost vlastněná hlavním městem Praha, která vlastně už dlouhodobě na těch systémech pracuje,“ říká Petr Borecký (STAN), radní Středočeského kraje.

Odbavovací systém Operátora ICT už využívá pražská metropole a Středočeský kraj, funguje v rámci něj například aplikace PID lítačka. Do systému se začlenil i Liberecký kraj, který o to projevil zájem, na jednání se pak Operátor ICT chystá i s Jihočeským krajem.

„Naší úlohou je technicky zajistit, že připojíme ten Jihočeský kraj do toho celého odbavovacího systému Prahy a Středočeského kraje a rozšíříme tím samozřejmě komfort pro cestující. Mažeme hranice mezi jednotlivými kraji a budujeme jeden velký jednoduchý odbavovací systém, který má jednu základnu a dokáže poskytovat velmi komfortní a včasná data, zajišťovat platby za jízdné pro městskou hromadnou dopravu i pro dopravu právě v těch krajích,“ říká ředitel Operátora ICT, Michal Fišer.

Jihočeský kraj by mohl být po podpisu spolupráce do systému zaintegrován, podobně jako kraj Liberecký, do jednoho roku, kdy by mohlo začít i pilotní zkoušení. Informace o systému naleznou zájemci na stránkách Operátora ICT, organizátorů ROPID nebo IDSK. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu