• Načítám...
>

IDSK a ROPID by se měly v budoucnu sloučit

Kromě zásadních témat, která hýbou oblastí veřejné dopravy ve Středočeském kraji, jako je změna tarifů, propad financí ve veřejné dopravě a také její modernizace, je na stole také otázka sloučení organizátorů. IDSK a ROPID by se mohly v budoucnu stát pouze jednou organizací, která by měla jedno vedení. Nápad znovu oživil středočeský radní Petr Borecký.

Reklama

Středočeský kraj a Praha zvažují, že by v budoucnu mohlo dojít k propojení organizátorů hromadné dopravy. Nápad znovu položil na stůl radní středočeského kraje pro veřejnou dopravu Petr Borecký s tím, že je zbytečné, aby v rámci jednoho systému fungovali dva organizátoři, tedy ROPID a IDSK.

„Oba tito organizátoři mají spoustu činností navzájem provázaných, případně některé se dublují. Takže z mého pohledu nedává valného smyslu, aby na jeden dopravní systém existovali dva organizátoři vedle sebe. Těch výhod máte hned několik. Za prvé, nedublují se činnosti, které se dneska dublují. Za druhé, sjednotíte procesy, které máte dneska ve dvou organizacích. Za třetí, získáte jednotné řízení, jednotné vedení. Takže tohle jsou všechno plusy, které tam převažují,“ říká Petr Borecký (STAN), radní Středočeského kraje.

Finanční úspory vzniknou také, ale nejsou pro sloučení rozhodující. Má to ale také své nevýhody a to je například právní stránka věci. Podle zákona nemůže mít příspěvková organizace dva zřizovatele, musela by tedy vzniknout akciová společnost, kde by měla Praha a Středočeský kraj své podíly. Otázkou je ale, kdo by držel majoritu.

„Já za sebe říkám, že nemám problém, pokud by ta majorita byla na straně Prahy, protože samozřejmě těch peněz na veřejnou dopravu dává Praha v celkovém objemu výrazně více. Ale na druhou stranu, musí tam být kontrolní mechanismy, které umožní Středočeskému kraji mít na chod organizátora efektivní vliv,“ říká Petr Borecký (STAN), radní Středočeského kraje.

Jak ale Petr Borecký jedním dechem dodává, zatím jsou na stole mnohem zásadnější témata, která je třeba řešit, jako je například změna tarifů jízdného, obrovský finanční propad v příjmech dopravy a schválení modernizačního plánu dopravy v kraji a Praze. Na případné sloučení organizací tak dojde nejdříve za dva až tři roky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu