• Načítám...
>

Kraj zveřejňuje smlouvy nad 10 000 Kč

Středočeský kraj zvyšuje transparentnost hospodaření krajského úřadu. Od prvního května zveřejňuje veškeré smlouvy v objemu nad deset tisíc korun. Dříve zveřejňoval všechny smlouvy a objednávky, které přesáhly padesáti tisícovou hranici. Smlouvy chce zveřejnit také zpětně, k nalezení budou všechny uzavřené do třicátého dubna, bude-li jejich plnění probíhat po tomto datu.

Reklama

Středočeský kraj přijal od prvního května další změnu, která povede k transparentnějšímu hospodaření. Nově totiž kraj zveřejňuje všechny objednávky a smlouvy podle nově nastaveného limitu, kterým je částka deset tisíc korun.

„Doteď byla praxe, že všechny smlouvy a objednávky se zveřejňovaly v objemu nad padesát tisíc korun. My jsme v rámci zvýšení transparentnosti Středočeského krajského úřadu a jeho hospodaření posunuli tu hranici níž - na deset tisíc korun. Pod deset tisíc korun nám připadá, že už je to opravdu nezajímavé a nepraktické a chtěli jsme občanům ukázat, že není co skrývat, takže jsme stanovili řekněme praktickou hranici deset tisíc korun,“ říká Věslav Michalik (STAN), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Podle kraje je to cesta, kterou lidem nová koalice slíbila v rámci programového prohlášení po loňských volbách. Podle nově nastaveného systému budou zpětně zveřejněny také všechny smlouvy a objednávky uzavřené do třicátého dubna, pokud bude jejich plnění probíhat po tomto datu.

„Typicky ten krajský úřad objednává nějaké drobné věci, malování, opravy, smlouvy tohohle typu. Tak abychom ukázali, aby se mohl kdokoliv podívat, i kdo se o ty zakázky chce v budoucnu ucházet, tak je má veřejně přístupné,“ dodává Věslav Michalik (STAN), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Kraj tak chce jít cestou ještě větší transparentnosti úřadu, aby měli lidé přehled, jak je s veřejnými prostředky nakládáno. Informace o smlouvách a objednávkách mohou lidé nalézt na stránkách kraje nebo v registru smluv.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu