• Načítám...
>

GASK vystavuje exponáty i pod širým nebem

Galerie Středočeského kraje se s pandemií koronaviru vypořádala po svém. V době, kdy nebylo možné zhlédnout umělecká díla ve vnitřních prostorách, přesunula galerie některé exponáty do exteriéru. A prohlédnout si je zde můžeme i nyní.

Reklama

Galerie Středočeského kraje vystavuje umělecká díla i ve venkovních prostorách. V zahradách galerie si může návštěvník prohlédnout exponáty z projektu GASK pod širým nebem. 

"Jsou tady prezentována díla od současných umělců. Celý ten projekt vznikl v době, kdy nebyla možnost navštívit galerii, vnitřní prostory galerie, a proto jsme se rozhodli oslovit autory, se kterými dlouhodobě spolupracujeme," vysvětlila Veronika Marešová, kurátorka GASK.

 Návštěvníci mohou v zahradách zhlédnout celkem jedenáct děl. Konkrétně se jedná o sochy a prostorové instalace. Jedním z exponátů je například Dešťová stěna IV. od autorky Adély Matasové. Skládá se z hliníkových prutů a evokuje pocit tekoucí vody. Zvukově i pohybově také reaguje na povětrnostní vlivy počasí.

"Navazuje i na bezprostřední blízkost chrámu sv. Barbory, o němž se traduje pověst, že pod tímto chrámem je podzemní jezero. Takže ta evokace vody, která je zde vizualizovaná prostřednictvím hliníkových prutů, navazuje na tuto pověst," upozornila Veronika Marešová, kurátorka GASK.

Návštěvníci by si také neměli nechat ujít například exponát Pták ráje od Lukáše Rittsteina. 

"Je to instalace, která propojuje současnou pop kulturu s přírodou. Pták ráje je vlastně napůl auto, napůl pták, takže taková jako velmi výrazná socha, která je i velmi oblíbená," popsala Veronika Marešová, kurátorka GASK.

Při procházce zahradami mohou návštěvníci vidět i dílo Martiny Hozové Profily, nebo mimo jiné také exponát Lilie od Martina Kocourka. Veřejnost se může dokonce zapojit do péče o jeden konkrétní, umělecký kousek. 

"Je velmi zajímavá instalace Veroniky Šrek Bromové, která se jmenuje Planeta a při instalaci tohoto díla autorka spolupracovala s místními návštěvníky, Kutnohoráky většinou a vyzvala je k tomu, aby ten její objekt osadili rostlinami. A snažila se je vyzvat i k tomu, aby vždy, když navštíví zahrady, aby o tu planetu pečovali, zalévali ji," doplnila Veronika Marešová, kurátorka GASK.

K vidění jsou v rámci projektu GASK pod širým nebem i další exponáty. Galerie počítá s průběžným přidáváním či obměňováním vystavených děl tak, aby návštěvníkům nabízela unikátní spojení uměleckého zážitku a příjemné procházky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu