• Načítám...
>

Rekonstrukce MŠ Žižice jde do finále

Mateřská školka v Žižicích bude opět velmi brzy otevřená. Rok a půl probíhající rekonstrukce jde do finále a tak se občané přišli podívat, jak nové prostory vypadají.

Reklama

Obec Žižice v kladenském okrese slavnostně představila zrekonstruovanou budovu mateřské školky.

"Ta školka je zrekonstruovaná, takže ten původní dům zůstal, nebyl zbourán, což byla jedna z variant, která se řešila. Jsem za to ráda, protože je vidět, že místní občané mají ten dům rádi a že se k němu vážou vzpomínky po celé generace," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

Z původní budovy z roku 1891 zůstalo pouze obvodové zdivo, nosné příčky a nosná střešní konstrukce je nově železná.

"Kapacita původní školky, než jsme ji opustili, byla 28 dětí a teď bude 50 dětí," řekla Lenka Šubrtová - ředitelka MŠ Žižice.

"Obce ve Středočeském kraji bojují s kapacitou školek i škol. Je vidět, že Žižice nejsou úplně u Prahy, jsou poměrně vzdálené od Prahy a přesto potřebovali navyšovat kapacitu školky a za to jsem ráda, že se do takové investice pustili a nezatěžovali okolní obce nebo města, jako je Slaný, ale že byli zodpovědní a udělali si školku sami, protože si myslím, že malé děti mají zůstat co nejblíže svému domovu," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

Tato kompletní rekonstrukce byla zahájena v červnu 2021 a vyšla téměř na 40 milionů korun.

"19, 5 milionu jsme dostali z Ministerstva financí, 10 milionů jsme dostali ze Středočeského kraje a 10, 5 milionu jsme dali ze svého," řekl Vratislav Rubeš - starosta obce Žižice.

V současné době jsou děti v náhradních prostorách přibližně 400 metrů od budovy mateřské školy, a to v bývalé hospodě obce Žižice.

"Otevření školky ještě nikdo pořádně neví, kdy bude. Plánuje se únor, březen - podle toho, jak budou postupovat práce a jak rozhodne zastupitelstvo obce," řekla Lenka Šubrtová - ředitelka MŠ Žižice.

Na akci se jedlo, pilo a zpívalo, takže občanská kolaudace proběhla, jak se sluší a patří. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu