• Načítám...
>

Zruč může být na svůj zámek pyšná

Dvě stě padesát milionů korun stála město Zruč nad Sázavou rekonstrukce zdejšího zámku. Nikdo však nelituje ani koruny, protože tu nyní stojí architektonický skvost v celé své původní kráse a nabízí svým návštěvníkům neopakovatelné zážitky.

Reklama

Zámek ve Zruči nad Sázavou získali po revoluci původně restituenti spříznění s rodem Schebků, který tento novoromantický gotizující klenot vlastnil od roku 1885 až do znárodnění po roce 1948. Nicméně dnes je opět veřejným majetkem. Restituenti ho totiž záhy prodali městu.

„Jak už to bývá, tak jim po chvilce došlo, že je péče o tak opravdu velice rozsáhlý komplex náročná a tak se tedy rozhodli, že zámek městu prodají, a to za dvacet tři milionů korun. A město potom začalo budovat, byly tady obrovské rekonstrukce a ty tedy vyšly zhruba na dvě stě padesát milionů korun. Skončily v roce 2015, proto v našem průvodcovském textu uvádíme, že zámek je docela nově zrekonstruovaný," řekla Anna Mejstříková - pracovnice Infocentra Zruč nad Sázavou.

Výlet na zámek do Zruče nad Sázavou ale není jen o prohlídce s průvodcem. Nabízí mnoho různých povyražení.

„Na zámku máme hodně expozic, my se i prezentujeme jako zámecký komplex, máme tady Svět kostiček a panenek v půdních prostorách, Vodácké muzeum, Příběh řeky Sázavy, výstavu Od verpánku k Baťovi, Kolowratskou věž, zámeckou galerii," řekla Anna Mejstříková - pracovnice Infocentra Zruč nad Sázavou.

Na své si přijde i každý, kdo má rád staré poutavé příběhy.

„Takový nejhezčí příběh se nám tam váže k takovému velkému lodnímu kufru. Protože když se nejmladší syn Adolfa a Emmy Schebkových Alfréd vydal do lázeňských měst, tak tam našel jednu krásnou mladou dívenku, Helenku Markovičovou Binovičovou. Oni se do sebe zamilovali a po krátké době se vzali. Jenomže v té době Helenčiným rodičům hrozilo v Rusku velké nebezpečí, což tedy znamenalo, že je odvlečou do gulagu, což tedy byla téměř jistá smrt. No a novomanželé se rozhodli k riskantnímu kroku a pro ty Helenčiny rodiče poslali jeden takovýto velikánský lodní kufr, aby je dopravil zpátky do Čech," řekla Anna Mejstříková - pracovnice Infocentra Zruč nad Sázavou.

Můžeme mudrovat, zdali je reálné, aby dva dospělí lidé bez úhony přežili tak dlouhou cestu v tak malém prostoru, ale lépe je hezkým příběhům prostě věřit.

„Tuto historku nám potom vyprávěl jeden z restituentů Bernard Šafařík, který je tedy se Schebkovými pokrevně spřízněný a dřív se se Schebkovými hodně kamarádil. Takže asi nechám jenom na vás, jestli tomu budete chtít věřit," řekla Anna Mejstříková - pracovnice Infocentra Zruč nad Sázavou.

Proč ne, vždyť zázraky se dějí. Zvlášť tam, kde se nachází zrcadlo štěstí. V antickém foyer zručského zámku ho oprašuje komorná Agáta, když zrovna ve svém kostýmu neprovádí děti. Legenda praví, že kdo se do něj podívá, štěstí ho nemine.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu