• Načítám...
>

Je důležité jít s dobou

Středočeské inovační centrum nastavilo i spolupráci s výzkumnými institucemi v regionu. A začne se intenzivně zabývat úzkým propojením výzkumu s podnikatelskými aktivitami. Jedním z partnerů SIC je například Ústav jaderného výzkumu v Řeži.

Reklama

"Ten jejich pohled a strategie je možná stejná jako v SIC. Oni se vlastně chtějí stát z toho výzkumníka zároveň i obchodníkem," řekl Vilém Růžička, ředitel Středočeského inovačního centra. 

Jedním z pilotních společných projektů by se mohl stát vodík jako energetická surovina. 

"Vodík, který zatím není ani prioritou pro nějaké strategické plány, my bychom chtěli iniciovat, aby se tam dostal. Aby uchovávání energie do vodíkového článku byla jedna z věcí, která bude podporována. Je tam nulová emisní stopa. To propojení obnovitelných zdrojů a ukládání do vodíku a poté zpětné získávání té elektrické energie dává samozřejmě smysl," řekl Vilém Růžička. 

"Energie, která se v dnešní době využívá, řekněme si to otevřeně, moc čistá není. I když ta elektřina z drátů, která nám tam teče, se tváří. Ale podstatnou část energie stále ČR vyrábí z uhelných elektráren. A to moc čisté není. U vodíku je jediným odpadem čistá voda," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje. 

"Je to otázka ceny. V tuto chvíli máme v ČR ve Středočeském kraji jedinou vodíkovou plnící stanici a první nabíjecí vodíkovou stanici," řekl Vilém Růžička. 

"A nejdou ty strategie trochu proti sobě? Protože kraj prezentoval, že bude výrazně podporovat elektromobilitu. A jestliže elektromobilita může být do budoucna slepé rameno vývoje, ve srovnání s vodíkem, nebudou to zbytečně vynaložené prostředky?" 

"Jak elektromobilita, tak vodíková mobilita, jsou zlomek té mobility obecně. Pořád se budeme střetávat s tím, že elektromobilita nemá dostatečné zázemí. Ať už to bude v bateriích nebo ve vodíku, míst pro nabíjení elektromobilů je stále málo a doba nabíjení je stále výrazně dlouhá. Doba plnění vodíku do auta je 5 minut," řekl Vilém Růžička.

"Musíme počítat s oběma variantami, třeba přijde nějaký výzkumník a za rok vymyslí tak úžasnou baterii, že vše ostatní půjde stranou a budeme mít jen elektromobilu. Ale na druhou stranu, v tuto chvíli se uvažuje, že příští rok by měla být spuštěna linka Berlín - Praha, kterou by provozovali němečtí kolegové, a měl by na ní jezdit vodíkový autobus. Takže i my na to budeme muset být připraveni, aby ten autobus tady mohl ten vodík také někde načerpat," řekl Martin Draxler.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu