• Načítám...
>

Nejstaršímu stromu v centru Prahy je víc než 400 let

  • 3. března 2022,
  • 18:25,
  • PRAHA 1,
  • Dagmar Kopečková

Františkánský klášter na Novém Městě v Praze skrývá jeden opravdový unikát. A tím je nejstarší strom v centru Prahy. Jedná se o veřejnosti nepřístupný tis červený a ukrývá se v rajském dvoře kláštera.

Reklama

Jen pár desítek metrů od rušného Jungmannova náměstí, v prostorách rajské zahrady františkánského kláštera se nachází zřejmě nejstarší strom v centru Prahy. Jedná se o tis a podle Davida Černého, autora knihy Skrytá tajemství Prahy, je strom starý více než 400 let. 

"Je to strom, který tady byl zasazen pravděpodobně v roce 1604, kdy františkáni založili tu zahradu a pravděpodobně v té samé době zasadili tento strom," řekl David Černý, autor knihy Skrytá tajemství Prahy.

O stromě dokonce kolovaly zvěsti, že jej zasadil sám Karel IV., to je však velmi nepravděpodobné. V zahradě, ve které se strom nachází, panuje klid a pokoj. Prostředí působí dojmem, že se rušný svět okolo zastavil a ztichl. Samotný tis má celkem 5 kmenů. Jeden z nich je odumřelý a stojí na něm socha Panny Marie. 

"Uprostřed toho stromu, to znamená, že uprostřed celého toho dění na tom uschlém kmeni je socha Panny Marie, která stojí na zeměkouli, ale také stojí na drakovi a ten drak znázorňuje démony, kteří jsou v nás a ona tím, jak toho draka kontroluje, nám pomáhá ty démony, kteří jsou v nás, krotit," řekl David Černý, autor knihy Skrytá tajemství Prahy.

Majestátný tis ale není jen nejstarším stromem v centrální Praze. Je také posledním žijícím svědkem tragické události, ke které v prostorách kláštera došlo. 

"Když byl malé batole, když byl malinký, tak byl svědkem hrozné vraždy, která se tady stala, protože v roce 1611 při vpádu Pasovských do Prahy vtrhla do kláštera pražská lůza a pobila 14 místních řeholníků a toto je zcela jistě jediný žijící svědek té hrozné události, která se stala," řekl David Černý, autor knihy Skrytá tajemství Prahy.

K tragické události došlo 15. února, kdy areál kláštera obklopilo asi 700 útočníků, proti kterým neměli řeholníci sebemenší šanci. Těla zavražděných mučedníků jsou dodnes pohřbena v kostele Panny Marie Sněžné, který stojí v těsné blízkosti kláštera. 

"Kostel Panny Marie Sněžné, který je vedle nás, je dobré si uvědomit, že je z něj jen třetina, je to jen kněžiště, měl být daleko větší, měl končit až někde na Jungmannově náměstí. Ještě měl být opatřen 2 věžemi, takže je z něj jen kousíček, nicméně má vysokou klenbu, která je srovnatelná s klenbou sv. Víta a dokonce Karel IV. zvažoval, že by se tady z tohoto kostela měl stát kostel korunovační, že by se korunovalo tady u Panny Marie Sněžné a ne na Pražském hradě," řekl David Černý, autor knihy Skrytá tajemství Prahy.

Pravděpodobně nejstarší strom v centru Prahy měří 8 metrů. Údajně se mu daří skvěle a v posledních letech ještě o pár desítek centimetrů povyrostl. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu