• Načítám...
>

Praha 1 pozvala Ukrajince na staročeskou zabijačku

  • 4. března 2022,
  • 10:23,
  • PRAHA 1,
  • Ladislav Jakub

Praha 1 se loučila se zimou a to staropražskou zabijačkou. Lidé mohli na náplavce u Vltavy, v areálu čapadla Hollar, ochutnat jitrnice, jelítka, prejt či ovar a zároveň si zazpívat staročeské písničky spolu s harmonikářem. Zdarma mohli dobroty ochutnat i návštěvníci, kteří se prokázali ukrajinským pasem nebo občanským průkazem. A to je jen jedna z mnoha věcí, kterými se první městská část snaží pomoci lidem, kteří utíkají před válkou na Ukrajině.

Reklama

Pěkně po staropražsku. Za zabijačkou a pěknou muzikou nemuseli lidé z hlavního města v minulosti vyjíždět na venkov. A tyto doby se vrací. Městská část Praha 1 uspořádala zabijačkové hody na náplavce u Vltavy, v areálu čapadla Hollar, které tak ukončilo zimní sezonu. A chce tyto akce proměnit v tradici. 

"Jsou tady klasické zabijačkové dobroty, hraje nám tady staropražský harmonikář a vlastně se nám tady mísí lidé jak z Betlémské čtvrti, z druhého břehu, tak i návštěvníci Prahy," řekl Petr Bidlo, tiskový mluvčí MČ Praha 1.

A vonělo to už z dálky. Kdo nic neochutnal, jako by tu ani nebyl.

"Dělal se ovar, dělaly se jitrnice, dělala se jelita, dělal se gulášek," řekl Jaroslav Doškář, řezník.

A po čem se nejvíc sbíhaly návštěvníkům sliny?

anketa

K zabijačce patří i dobrá muzika.

"Já se přizpůsobuju lidem, takže to jsou improvizované písně. Dneska je tu spoustu písní o čapadle, protože tady jsme na čapadle. A už jsou rozehřátí, tak to funguje, běží to tady. Nahoře na balkonech zpívají pěvci sboru a tady dole jsou sólisti," řekl František Albrecht, harmonikář.

Zdarma byla tato zabijačková hostina pro lidi, kteří přišli s ukrajinským pasem nebo ukrajinským občanským průkazem. Městská část Praha 1 tak myslí i na ty, kteří utekli před válkou na Ukrajině do bezpečí.

"Praha 1 nabídla dostatek ubytovacích kapacit, naše základní školy rychle reagovaly a už dnes se těší na nové žáčky z Ukrajiny. Naši odborníci sociálního odboru jsou připraveni pomáhat s vyřizováním veškeré dokumentace," řekl Petr Bidlo. 

Praha 1 také zřídila sbírkový účet, na který může kdokoliv přispívat. Peníze poputují například na humanitární projekty Charity České republiky, nebo třeba na pomoc Ukrajincům, kteří přijíždějí do Prahy nebo kamkoliv do České republiky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu