• Načítám...
>

Prašná brána nabízí krásný výhled i bohatou historii

  • 24. března 2022,
  • 21:22,
  • PRAHA 1,
  • Dagmar Kopečková

Prašná brána je jedna z nejvýraznějších památek pozdně - gotické Prahy a je monumentálním vstupem do Starého Města. Postavena byla na dně hradebního příkopu, osm metrů pod dnešním terénem. A její výška slibuje velkolepý výhled.

Reklama

Prašná brána patří k nejcennějším stavbám Prahy a těší se velkému zájmu návštěvníků. Důvod jejího pojmenování však zůstává záhadou. 

"My vůbec nevíme, proč se jí říká Prašná, protože střelný prach se tady nikdy neskladoval, nebo pro to respektive nemáme žádné doklady a je to velmi málo pravděpodobné, protože to bylo uprostřed města a to bylo i z tehdejšího pohledu bezpečnostní riziko," řekl Karel Kučera, kurátor pražských věží, Prague City Tourism.

Prašná brána byla založena ve 2. polovině 15. století a reprezentuje pozdně gotický sloh. Byla také vstupem na Královskou cestu na Pražský hrad.

"Mělo se jednat o takovou výstavní vstupní bránu do Starého Města, která ale zároveň měla sloužit jako útočiště pro krále, protože na místě Obecního domu stával královský dvůr, nebyl nijak významně opevněn a v případě nebezpečí se ten král mohl dostat přes můstek do té věže a tady přečkat nějaké prvotní útoky," řekl Karel Kučera, kurátor pražských věží, Prague City Tourism.

O konkrétní historii Prašné brány se mohou zájemci dozvědět více přímo na místě. A pokud si přivstanou, čeká je i příjemné překvapení. 

"Návštěvník, který dorazí první hodinu, tak má 50 % na vstupné a jinak tady také pravidelně provozujeme komentované prohlídky, ty bývají zpravidla v sobotu a jsou součástí vstupného," řekla Klára Malá, tisková mluvčí Prague City Tourism.

Prašná brána je vysoká 65 metrů. Vyhlídkový ochoz je ve výšce 44 metrů a nabízí návštěvníkům velkolepý pohled na hlavní město. 

"Vidíte na rozhraní Starého a Nového Města, to znamená Staroměstskou radnici, v pozadí Pražský hrad, na druhou stranu je to zase směrem z města, to znamená Poříčí a tyto oblasti," řekl Karel Kučera, kurátor pražských věží, Prague City Tourism.

Aby se návštěvník mohl výhledem pokochat, musí ale nejdřív zdolat 186 kamenných schodů. Takže Prašná brána slibuje krásou podívanou, ale i příjemnou rozcvičku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu