• Načítám...
>

V Praze 1 řeší problematiku bezdomovectví

  • 19. prosince 2023,
  • 13:58,
  • PRAHA 1,
  • Jan Varga

Lidí bez přístřeší a v nouzi na území Prahy 1 přibývá. Místní radnice proto volá po nějakém řešení. Vedení městské části uspořádalo konferenci k tématu, na které odborníci pojmenovali současné problémy. Výsledky ze setkání má v vedení radnice v plánu předat formou otevřeného dopisu vládním činitelům.

Reklama

Nejen v souvislosti se zimním obdobím se v centru Prahy opět otevírá téma bezdomovectví. Jak si poradit s lidmi bez domova řeší městská část Praha 1 především proto, že jich zkrátka přibývá. Konference Praha 1 a občané bez přístřeší nabídla komplexní pohled na celou problematiku. Vystoupili odborníci, kteří hovořili o všech aspektech bezdomovectví. Třeba i o tom, jak se na ulici ocitají trestané ženy.

“To, co je nejčastějším důvodem, proč se člověk dostává za hranici té zákonnosti a má problémy, to je ztráta zaměstnání, dluhy, ztráta bydlení a to jsou přesně ta témata, která ženy doprovází a způsobují to, že se dostávají do konfliktu se zákonem,” řekla Jana Mottlová, Probační a mediační služba středisko Praha.

Takových žen je zhruba deset procent ze všech lidí, kterým se organizace snaží pomáhat. Praha 1 volá po posílení a propojení zdravotních a sociálních služeb. K tomu je ale zapotřebí pomoc magistrátu i ministerstev. Řešením by bylo například vybudování terapeuticko-pracovní komunitní služby. Ročně centrem Prahy projde přes milion lidí, přesná čísla o bezdomovcích ale nejsou. Upřesnit by to mohla pomoci umělá inteligence.

“Mluví se o 200 až 300 občanů bez přístřeší v okolí hlavního nádraží, pak je to skupina 200 - 300 osob bez přístřeší v okolí Václavského náměstí a podobně, takže to jen tak přibližně. Rádi bychom zapojili umělou inteligenci do toho, aby nám pomohla zmapovat počty osob bez přístřeší i jejich příslušnost, trvalé pobyty, potřebovali bychom i v rámci prevence nastavit opatření i ve spolupráci s umělou inteligencí, takové projekty ve světě už existují,” řekla Ivana Antalová (BEZPP), radní MČ Praha 1.

Za poslední desítky let vzniklo mnoho opatření a koncepcí, jak řešit bezdomovectví. K potřebným reformám ale podle městské části nedošlo. Také proto výstupy z konference předá městská část formou otevřeného dopisu vládním činitelům.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu