• Načítám...
>

Rybí polévka provoněla Kampu

  • 24. prosince 2023,
  • 14:26,
  • PRAHA 1,
  • Kristýna Svobodová

Sváteční oběd pro osamělé seniory v Malostranské besedě a rozdávání rybí polévky na Můstku a Kampě, to jsou tradice, které každoročně v Praze 1 slavnostně zakončují advent a zároveň zahajují Štědrý den.

Reklama

Polední rybí polévka provoněla na Štědrý den Kampu v Praze 1. Starostka první městské části spolu s radními tak už tradičně měli plné ruce práce. I letos kolemjdoucím nalili stovky porcí, a to už je výkon hodný zkušeného kuchaře.

,,Je to takové hezké setkání sousedů a konec konců i kolemjdoucích a ostatně i mnoha turistů. Především na mě dýchne atmosféra takového toho přátelského sdílení, které vidíte napříč všemi těmi národy, které tady tudy projdou," řekla Terezie Radoměřská (ODS), starostka MČ Praha 1.

Polévku vařili kuchaři organizátora zdejších trhů. Připraveny byly zhruba tři tisíce porcí a na první zájemce se na Kampě vedle Karlova mostu dostalo hodinu před polednem.

,,Máme jeden druh polévky, je to zapražená polévka, to znamená smetanová a podávají se k ní krutony, stejná je na Kampě i na Václavském náměstí," popsala Ivana Antalová (BEZPP), radní MČ Praha 1

,,Tradice to je a vzniklo to tak, že se samozřejmě polévka potřebným nalévá tak, aby aspoň na Vánoce měl každý aspoň trochu možnost si užít i tu vánoční atmosféru," řekl Michal Müller (ODS), radní MČ Praha 1.

anketa

,,My jsme dorazili na vánoční procházku Prahou a tady jsme si dávali svařák a tady jsme zjistili, že tady bude rybí polévka."

,,Srovnáme s tím, co máme doma a co je lepší."

,,Polévka je výborná."

Další tradiční akci pak radnice připravila v Malostranské besedě, kde se u slavnostního oběda sešli senioři z místních domovů s pečovatelskou službou, kteří by jinak Štědrý den pravděpodobně strávili sami.

,,My chceme, aby si užili také takového toho společenství, je to slavnostní oběd samozřejmě se salátem s rybou, s přípitkem, s hudbou, kterou zajišťuje policie. Je to také tradiční a velmi přátelská a nesmírně krásná věc. Pro mě je to takový vrchol Štědrého dne, pak už přijde ten  večer," řekla Ratibořská.

,,Sejdou se tady senioři, kteří nemají žádné rodiny a my si tam s nimi chvilku posedíme, popovídáme si, oni nám sdělí, co je trápí, co je těší a tím pádem mají taky možnost určitého propojení, aby nemuseli být na Štědrý den sami," doplnila Antalová.

Od dvou hodin se pak polévka rozlévala ještě na trzích v horní části Václavského náměstí. I tady zástupci vedení radnice rozdali stovky litrů krémové rybí polévky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu