• Načítám...
>

V Praze 1 vzniklo další Kontaktní místo pro bydlení

  • 13. května 2024,
  • 12:44,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

V městské části Praha 1 vzniklo v pořadí již druhé Kontaktní místo pro bydlení, které bude pomáhat lidem s řešením jejich bytové situace a případnými problémy. První takové místo otevřela Praha 1 letos v únoru v místě svého úřadu, nyní otevřela druhé na Újezdě. Součástí prostor je i dětský koutek, sál pro schůze SVJ a neziskové organizace, které městská část pronajímá. V budoucnu se chce Praha 1 více zaměřit na prorodinnou politiku. A také na pomoc cizincům, kteří řeší podobné problémy s bydlením, umístěním dětí do školek, platbu poplatků. Překážkou je jim často jazyková bariéra.

Reklama

Na začátku února letošního roku otevřela městská část Praha 1 své první Kontaktní místo pro bydlení, a to přímo na adrese svého úřadu. Nyní otevřela druhé takové místo, které bude pomáhat lidem v nouzi s řešením jejich bytové situace. Kontaktní místo se nachází na strategickém bodě v Praze - Újezdě. 

„Primárně je toto kontaktní místo určeno občanům Prahy 1, kteří se dostali do nějaké nedobré bytové situace, ať už z jakéhokoli důvodu. Například ty nejhorší, jako je úmrtí partnera, kdy se nedostává potom finančních prostředků nebo ze zdravotních důvodů, kdy se také nedostává finančních prostředků, případně z nějakých jiných důvodů, kdy lidé mají obavu o své bydlení,“ vysvětluje Terezie Radoměřská, starostka městské části Praha 1 (TOP 09).

„Tohle místo jsme vybrali z toho důvodu, aby to k nám měli blízko i rezidenti z druhého břehu Vltavy, z Malé Strany, z Pohořelce a z okolí. Vytvořili jsme tady druhé kontaktní místo. V současné době je to Kontaktní místo pro bydlení a časem to bude i Kontaktní místo pro rodinu a pro komunitu,“ doplňuje Ivana Antalová, radní městské části Praha 1 (Bez PP).

Praha 1 by se ráda v budoucnu zaměřila i na pomoc cizincům s bydlením a také více na rodinnou politiku.

„Největším problémem je jazyková bariéra. Například když hledají místa pro děti ve školkách, ve školách, když se potřebují zorientovat ohledně vyřizování různých dokladů, různé pomoci a tak dále,“ říká Ivana Antalová, radní městské části Praha 1 (Bez PP).

„Upřeme naši pozornost teď spíše na prorodinnou politiku, která se týká provazování více generací, není to jenom o tom, aby tady byli mladí lidé a měli děti, ale jde o provazování i těch širších rodin, které nakonec tu komunitu v rámci městské části vytvářejí,“ popisuje Terezie Radoměřská, starostka městské části Praha 1 (TOP 09).

Nové Kontaktní centrum pro bydlení bylo spolufinancováno Evropskou unií a vzniklo i za podpory Ministerstva práce a sociálních věcí.

„Je to hlavně první kontakt pro občany. Jednoduchý, pochopitelný a v tomto případě i bezbariérový přístup. Zároveň jde o jednoduché poradenství, protože občané mohou přijít s čímkoli, co se týká problematiky bydlení a už ten člověk, který tady bude sedět, zkušený pracovník, jim pomůže roztřídit a rozřadit ty problémy. Případně doporučit přímo žádost o byt nebo může vyřešit i jiné problémy,“ uzavírá Barbora Špicarová Stašková z Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky. 

Součástí kontaktního centra je i dětský koutek a místo je také přátelské ke psům. V mínus prvním patře je pak navíc prostor, který Praha 1 pronajímá pro schůze SVJ a neziskové organizace na různé přednášky a workshopy, čímž prostory ještě více ožijí a budou využity jak přes den, tak večer.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu