• Načítám...
>

Praha 10 definitivně upustila od rekonstrukce radnice

  • 23. července 2024,
  • 11:14,
  • PRAHA 10,
  • Kristýna Svobodová

Praha 10 definitivně upustila od léta připravovaného záměru zrekonstruovat radnici ve Vršovické ulici. Vedení Desítky chce objekt prodat a buď zůstat v nájmu nebo koupit nové sídlo. Při rozhodování rada městské části vycházela ze studie firmy PwC, podle které by oprava staré budovy byla nejnákladnější variantou.

Reklama

Už v loňském roce se vedení radnice Prahy 10 přestěhovalo ze zastaralé a chátrající radnice ve Vršovicích do někdejší budovy ČSOB na Vinohradech. Plány tehdy počítaly s rekonstrukcí staré radnice. Zadaná ekonomická analýza teď ale ukázala, že právě to by vyšlo jako nejdražší možná varianta a tak městská část od opravy staré budovy upustila.

"My jsme zadali ekonomickou analýzu u společnosti PricewaterhouseCoopers, která nám měla přinést odpověď na to, jak postupovat dále s radnicí, zda ji rekonstruovat či nerekonstruovat, kdy jsme v podstatě vyhodnotili, že rekonstrukce staré budovy Vlasty je nejméně výhodnou variantou," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

Ve hře tak zůstávají další dvě možnosti, a to buď zůstat v nájmu nebo koupit sídlo nové. Rozhodující při tom bude umístění, parametry budovy i její cena.

Za opravu staré budovy by radnice zaplatila 1,86 miliardy korun. Radnice Prahy 10 proto zvažuje spíše odkup budovy nové, na které by ušetřila 180 milionů korun. V úvahu pak připadá právě tato budova.

"Ty parametry pro to, jak by ta radnice měla být veliká, odpovídají tomu, jak jsme hledali ten přechodný nájem, takže odpovídají tomu rozměru, který je například v této budově nebo v těch dvou budovách, ve kterých sídlíme," řekl Tomáš Pek (TOP 09) - 1. místostarosta MČ Praha 10.

Na opravu vršovické budovy by si radnice navíc musela vzít půjčku, která by na dlouhou dobu zatížila její rozpočet a znemožnila by podstatné investice například do školství.

"V současné době, kdy se potýkáme s nedostatkem školních kapacit, by situace taková, kdybychom rekonstruovali za tyto peníze starou budovu, byla neekonomická a neúnosná," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

V rámci možného prodeje nemovitostí na sídlišti Vlasta a objektu bývalého kulturního centra Eden už má městská část zpracovaný projekt za přibližně 70 milionů korun.

"Aby prošel technickou soutěží na bytový dům, to by mělo být předmětem toho rozvoje a namísto té budovy, té trojbudovy toho bývalého úřadu tam skutečně může vzniknout od bytové výstavby přes nějaké obchody. Hlavně jde o to, aby se propila budova s tou ulicí, když tam dnes procházíte, tak vidíte jasně, že ta budova nekomunikuje s tou hlavní třídou a i v tom je obrovský potenciál," řekl David Kašpar (STAN), místostarosta MČ Praha 10.

Jak celou situaci s nevyhovujícím úřadem městské části řešit, s tím si hlavu lámala už minulá vedení radnice. Nejprve vznikl plán postavit nové sídlo, tehdy za odhadovaných 775 milionů korun. Z toho ale po kritice sešlo. Úřad pak zvažoval přesun do nevyužívané strašnické školy. Tu ale teď městská část opravuje a příští rok by se do ní měli vrátit žáci. O nyní zrušené rekonstrukci pak rozhodlo už předminulé vedení radnice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu