• Načítám...
>

Zahradu Viničního domku zdobí sochařská díla

  • 9. srpna 2017,
  • 14:25,
  • PRAHA 12,
  • Tomáš Mladějovský

Historický Viniční domek Modřanech je místem výstav, svateb, slavnostních setkávání, ale i odpočinku a procházek. Jeho zahradu zdobí také několik zajímavých kamenných soch, které připomínají bohatou historii českého národa a především Karla IV.

Reklama

Sochy které zdobí park Viničního domku v Modřanech vznikly při příležitosti sochařského sympózia uspořádaného k 700. výročí narození Karla IV.

"Samozřejmě že ty sochy tady zůstanou a budou neustále zkrášlovat náš park," řekl Milan Maruštík, starosta MČ Praha 12.

"V roce 77 jsme založili sympózium jako studenti v Přední Kopanině a já jsem nám tu sochu vládce a krále vytvořil. Kameníci z lomu ovšem potřebovali repliky, takže mně jí rozmlátili a prodali. Takže já jsem udělal repliku z toho roku 77," řekl Michal Blažek, sochař.

Tradice sochařských sympózií má velice úzkou vazbu na české umělecké prostředí.

"Smysl sympózia je v tom, že až do dnešních dob se do jisté míry dochovalo umění kamenické práce nebo kamenosochařské práce, právě díky poměrně silné tradici v Čechách v opracování kamene," řekl Denis Anfilov, sochař.

Sochy vznikaly necelé tři týdny ve třiceti stupňovém horku, takže pro sochaře to byla opravdu letní zkouška nejen jejich uměleckých schopností, ale i fyzické kondice.

"Já jsem zvolil námět labyrintu, protože je to téma, kterým se zaobírám poslední dva roky. Podařilo se mi udělat takový menší reliéf labyrintu, který jsem rozvedl do vyšší struktury," řekl Denis Anfilov.

Autory soch jsou David Janouch, Denis Anfilov, Daniel Talavera, Petr Fridrich a Michael Blažek. Do budoucna by do zahrady před Viničním domkem v Modřanech mohla přibýt i další jejich sochařská díla. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu