• Načítám...
>

Praha 15 spustila provoz energetického centra

  • 6. dubna 2023,
  • 17:04,
  • PRAHA 15,
  • Jaroslav Šetlík

Jak ušetřit na energiích či například dotazy ohledně vysokých cen elektřiny a plynu zodpoví pracovníci energetického centra. To mohou nově využívat obyvatelé Prahy 15. Poradna je v provozu vždy jednou týdně.

Reklama

Praha 15 připravila pro své obyvatele novinku v podobě takzvaného energetického centra. Konkrétně se jedná o poradnu pro občany, kteří se zde budou moci poradit například v oblasti úspory energií.

"Bude určena především pro občany, ale tím je namysli i to, že to budou bytová družstva, SVJčka a všechna tato společenství, kde žijí naši občané a kde mají možnost komplexněji řešit svou danou problematiku. Chtěli bychom to řešit i jako celek v rámci městské části Prahy 15, v současné době se umožňuje i řešení komunitní energie, předávání komunitních energií mezi sebou, takže tomu bychom se chtěli v první řadě věnovat," řekl Petr Neumann (TOP 09), místostarosta MČ Praha 15.

"My jako městská společnost Prometheus, tím, že jsme členem koncernu Pražská plynárenská, jsme se společně s městskou částí tady na patnáctce rozhodli odborně zajistit poradenství pro občany. Je to mířeno cíleně na osvětlení možných energetických  úspor na bytových domech pro vlastníky bytových jednotek, takže na to my cílíme a míříme, chceme získat od lidí požadavky a podněty na to, co je tíží, případně i když je nebudou umět formulovat, tak abychom s nimi dokázali zajistit určitou informační vazbu a na základě toho jim nabídnout možná řešení," řekl Petr Dolejš, člen představenstva Prometheus.

Na projektu se podílí mimo patnácté městské části a společnosti Prometheus také hlavní město Praha.

"V podstatě tohle je věc, kterou hlavní město Praha, protože je akcionářem Promethea, který tuto poradu provozuje už od loňského roku, je to věcí, kterou se snažíme jít v rámci přístupu hlavního města napříč, to znamená pomoci Pražanům, aby věděli, jaká úsporná opatření mohou použít, zdali se jim vyplatí instalovat například fotovoltaiku na střechy i bytových domů, protože máme schválený Lex OZE I, který toto umožňuje, umožňuje i sdílení, jaké jsou možnosti z pohledu zateplení, aby využili odborných služeb subjektů, které mohou mít garanci, že pro ně nebude vymýšlet opatření, která nebudou dávat smysl, budou například příliš nákladná," řekl Jan Chabr SPOLU pro Prahu (TOP 09), zastupitel hl. m. Prahy.

Poradnu mohou obyvatelé Prahy 15 navštívit každou středu mezi 15. a 18. hodinou v 7. patře budovy radnice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu