• Načítám...
>

Praha 15 staví unikátní zařízení pro děti i seniory

  • 7. listopadu 2023,
  • 15:41,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

V městské části Praha 15 aktuálně staví unikátní projekt, kdy půjde o spojení klasické školky pro děti a denního stacionáře pro seniory. Děti se mohou těšit na moderní zázemí včetně krásné zahrady a řady herních prvků, kdy v zimě nebude chybět ani kopeček pro sáňkování. Budova bude zároveň částečně soběstačná s dostatečnou retenční nádrží na vodu, která plně postačí na zalévání zahrady. Součástí bude také fotovoltaika. Se stavbou se začalo v dubnu letošní roku a hotovo by mělo být v polovině roku 2025. Náklady se vyšplhají na více než 100 milionů korun.

Reklama

V městské části Praha 15 vzniká zcela nové unikátní zařízení, které nabídne netradiční spojení té nejmladší generace s tou nejstarší. Půjde totiž o školku a denní stacionář pro seniory, přičemž tyto dvě skupiny by se mohly vzájemně potkávat.

"Je to projekt bývalé mateřské školy Gercenova ulice a my jsme se tady rozhodli vystavit znovu dvě třídy mateřské školy a zároveň k tomu postavit denní stacionář pro seniory, takže je to jedinečný unikátní projekt, kombinace dvou školek, jedna pro malé děti a jedna pro naše seniory tak, aby tady mohli strávit den v příjemném prostředí a společně komunikovat," řekl Michal Fischer (ODS) - starosta MČ Praha 15.

Se stavbou se začalo v dubnu letošního roku. Přípravy ale začaly už v minulém volebním období, kdy se celý projekt chystal. Dokončen by měl být v polovině roku 2025. Součástí pak bude krásná zahrada s kompletním zázemím, jezírkem i kopečkem na sáňkování pro děti.

"Jedinečné to bude také v tom, že tady bude jeden z prvních projektů, který bude mít částečnou soběstačnost z nezávislých zdrojů energie, to znamená, že by to měla být fotovoltaika na střeše, ale i fotovoltaické panely na fasádách, takže si myslím, že i v tomto bude ten projekt zajímavý," řekl Michal Fischer (ODS) - starosta MČ Praha 15.

V místě původní školky nezůstal takříkajíc prakticky kámen na kameni. Vše se v podstatě kompletně dostavuje, kdy čtvrtý pavilon se staví úplně od začátku, protože ten v původním projektu chyběl. Stejně tak budou zcela nové dva pavilony pro seniory. Zároveň půjde finančně o poměrně náročný projekt, kdy se celkové náklady vyšplhají zhruba na 120 milionů korun. Největší částí přispívá hlavní město Praha z dotačních titulů, zbytek pak dofinancovává městská část Praha 15 za pomoci partnerů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu