• Načítám...
>

Území Záštěpí se promění, vznikne tam železnice i park

  • 24. května 2024,
  • 13:03,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

Území, kterému se říká Záštěpí v městské části Praha 15, se dočká výrazné proměny. V okolí má vzniknout vysokorychlostní trať a počítá se i s úpravou zeleně, konkrétně s metropolitním parkem s vodními prvky. Nově vzniklé území by sloužilo Pražanům a bylo by lépe přístupné než doposud. Aktuálně se v místě často zdržují lidé bez přístřeší a jde o místo, kam se mnozí bojí chodit. Aktuálně se vše plánuje, příští rok by ale mohl vzniknout projekt a samotná výstavba vysokorychlostní trati by mohla začít už v roce 2028.

Reklama

Severozápadní část Hostivaře v území nazývaném Záštěpí v městské části Praha 15 se v budoucnu zřejmě výrazně promění. Vzniknout tam má klíčová dopravní stavba v podobě vysokorychlostní železnice. Zapomínat se ale nebude ani na zeleň, v plánu je totiž metropolitní park.

"My jsme v té věci společně se Zastupitelstvem hlavního města Prahy žádali, aby uvnitř té změny územního plánu, která právě začíná, byl branný v úvahu charakter toho území a zvlášť je chráněné území Triangl, přes který bude i ten nadzemní viadukt té vysokorychlostní železnice probíhat," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

V časti okolo Rabakovské ulice by se zároveň měla železnice schovat do tunelu a vycházet by pak měla až za územím městské části Praha 15.

"To území je poměrně zanedbané a my bychom rádi, aby uvnitř toho projektu se objevily prvky metropolitního parku, zejména se jedná o obnovení vodního toku Slatinského potoka, aby zde vznikla vodní plocha s využitím srážkových vod z toho nadzemního tělesa," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Nově vzniklé území by pak sloužilo Pražanům a bylo by lépe přístupné.

"Včetně úpravy lesa a vyklizení temných zákoutí, která se v tomto území také objevují," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Městská část by se ráda společně s vlastníky území domluvila na řešení, které by bylo přijatelné pro obě strany. Na základě toho pak bude možné spustit jednání se Správou železnic ohledně této velmi významné liniové stavby.

"Doplňují železniční tratě v Praze v zásadě po téměř 150 letech a při této příležitosti bychom rádi, aby tedy ten vliv na okolí té železniční trati a dopad na občany také městské části Praha 15 byl co nejnižší," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Tento rok je vyhrazen k zásadnímu plánování. Rozhodnutím zastupitelstva se ze stavby sice zatím stala jen čára na mapě, ale Česká republika má velký zájem na realizaci vysokorychlostních tratí. V příštím roce by se tak mohlo přistoupit k projektové části. Samotná stavba trati by mohla začít už v roce 2028. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu