• Načítám...
>

Dračí lodě vyplují na Hostivařské přehradě 13. června

  • 28. května 2024,
  • 19:35,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

Už 13. června se na Hostivařské přehradě představí závodníci z osmých a devátých tříd všech pěti základních škol z městské části Praha 15. Půjde o tradiční akci Dračí lodě, která se bude konat už poosmé. Do lodí usedne dvacítka závodníků, kteří musí zdolat vzdálenost o délce dvou set metrů. Na ty nejlepší pak čeká pohár. Jde zároveň o akci, při které se deváťáci už pomalu loučí se základní školou a svými učiteli.

Reklama

13. června opět proběhne na Hostivařské přehradě v městské části Praha 15 už v pořadí osmý ročník akce nazvané Dračí lodě. Jde o závod na vodě určený žákům osmých a devátých tříd všech pěti základních škol na Patnáctce. 

"Závodí se o pohár městské části Praha 15, o pohár, který se jmenuje Hostivařský drak a Hostivařský drak proto, protože to je samozřejmě závod dračích lodí," řekla Jitka Kolářová (ANO) - místostarostka MČ Praha 15.

Děti baví nejrůznější sporty, od fotbalu, lehké atletiky, florbalu nebo třeba ping-pongu, vodní sporty jsou ale zatím spíše v menšině. K větší propagaci má právě přispět závod Dračích lodí.

"Vybrali jsme ho proto, protože je netradiční, zajímavý, děti si ho nemohou běžně někde vyzkoušet na hřišti a také proto, že je to závod, který podporuje takovou soudržnost týmu, děti musí táhnout za jeden provaz a musí prokázat to, že jsou schopni opravdu máknout pro ten tým," řekla Jitka Kolářová (ANO) - místostarostka MČ Praha 15.

Na akci se vedle městské části Praha 15 podílí také pořadatel a celoživotní milovník sportu pan Ladislav Feierfeil.

"Závod dračích lodí, já to spíše beru jako sportovně - společenskou akci a rozloučení s tím školním rokem, který je pro děti už na spadnutí, jednak rozloučení a také možná i se základní školou jako takovou, protože děti se po prázdninách rozprchnou na různé učební obory, střední školy, gymnázia, takže to je takové jejich přátelské rozloučení se svými učiteli, kamarády a tak dále," řekl Ladislav Feierfeil - pořadatel a moderátor.

Dračí loď bude ovládat celkem dvacet dětí. Na přední části lodi jí velí bubeník, který koriguje synchronizaci všech dvaceti závodníků a vzadu kormidelník, který určuje pohyb lodi jako takové. Překonat musí vzdálenost o délce dvou set metrů. Akce se koná vždy na stejném místě, a to na oblíbené Hostivařské přehradě. Jinde by to ostatně ani nešlo, přehradu má městská část jenom jednu a rybníčky by na takovou akci zkrátka nestačily. Po závodě Dračích lodí deváťáci za chvíli opustí brány základní školy a vydají se zase o stupeň výš. Kromě vysvědčení, ať už bude jakékoli, si z akce odnesou poznatek, že když budou držet spolu, tak dokážou mnohé, třeba vyhrát pohár! 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu