• Načítám...
>

Praha 15 bude mít nové centrum v Hostivaři

  • 28. června 2024,
  • 8:57,
  • PRAHA 15,
  • Ladislav Jakub

.

Reklama

Městská část Praha 15 zatím nemá žádné přirozené centrum. Do budoucna se to ale změní. V okolí současné tramvajové smyčky - na konečné Nádraží Hostivař vznikne de facto nové město. O jeho podobě rozhodovala architektonická soutěž. 

"Ta točna je součástí toho celého území, to znamená, že se bavíme o území, které začíná kolejištěm, železniční zastávkou směrem na jih, kde až směrem za tu točnu, za ty tramvaje a co se týče východní stopy, tak jde až za tu retenční nádrž, která tam dnes je. Co se týče západu, tak v podstatě překračuje čtyřproudovou průmyslovou ulici a jde až za tu parkově upravenou plochu," řekl David Tichý, architekt, UNIT architekti.

"My jsme si od toho slibovali to, že to bude nové centrum Hostivaře, protože Košík, Horní Měcholupy a Hostivař jsou tři celky, které jsou svým způsobem nesladěny a my jsme si představovali, že bychom je rádi přivedli do jednoho místa, které bude centrální," řekl Michal Fischer (Společně pro Prahu 15), starosta MČ Praha 15.

Prostor okolo točny by měl být oživen, shodli se zástupci radnice Prahy 15, architekti i obyvatelé při večerní diskuzi. Zadavatelem soutěže je společnost Zelená Hostivař patřící do skupiny JRD ve spolupráci s městskou částí Praha 15 a hlavním městem Prahou.

"Mělo by tam primárně být postaveno velké množství bytů, na tom je shoda, protože tam i Praha vlastní spoustu pozemků, čili mělo by tam být veliké množství bytů a obchody, služby, současně by tam měl být zachovaný ten dopravní terminál, to znamená tramvaje, autobusy a přestup na železnici. Parky, veřejný prostor a vše, co to obnáší," řekl Tomáš Ctibor, společnost 4ct.

Do první fáze soutěže bylo pozváno pět multioborových týmů, které představily své koncepty proměny centra Hostivaře. Z různorodých návrhů porota vybrala dva nejvhodnější, které postoupily do druhé fáze soutěže.

"Výsledky seznámení široké, jak laické, tak i odborné veřejnosti, tím, jak se podařilo skloubit veškeré účastníky v území a celý proces, až jako překvapivě v to, že se vytvořila architektonická soutěž," řekl Jan Řežáb, majitel developerské skupiny JRD.

A vyhrál návrh Konsorcia UNIT + A69 + DUA + Land05 + ONplan. Urbanistická soutěž probíhala od podzimu minulého roku. Soutěžní návrhy byly zhodnoceny odbornými porotci i nezávislými odborníky z různých oborů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu