• Načítám...
>

Občané Letňan si stěžují na místní lidi bez domova

  • 18. července 2023,
  • 15:47,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Vedení radnice Prahy 18 kvůli častým stížnostem občanů na nepřizpůsobivé obyvatele připravuje projekt, který má snížit kriminalitu. Vedení Letňan už proto zřídilo pracovní skupinu, která se má problematikou podrobně zabývat. Inspiraci pro řešení čerpala radnice v Praze 9.

Reklama

Více než 30 let se lidé v pražských Letňanech potýkají s problematikou nepřizpůsobivých lidí bez domova. Stížnosti od místních občanů chodí na radnici stále častěji. Vedení městské části proto přistoupilo k řešení.

,,Občané si stěžovali právě na problematiku bezdomovectví a toho nepořádku, který páchají na veřejném prostranství. Jednak chtějí peníze, jsou pod vlivem alkoholu, jsou sprostí, nadávají a občas dochází i k fyzickým potyčkám, tak jsme se rozhodli to řešit a zřídili jsme pracovní skupinu," řekl radní Prahy 18 David Červenka (Přísaha a Náš domov Letňany).

Ta zatím nepřizpůsobivé občany informovala o plánovaném programu, který by měl určité výhody přinést i jim.

,,Chceme se inspirovat například na programu Prahy 9, kde se s nimi domluvili na nějakém programu, kdy jim přistavili unimobuňky, kde mohou nějakým způsobem fungovat. Jednalo by se zejména o to, že by tam byli ubytováni a měli by tam svůj bezpečný prostor, tak aby pak pod vlivem alkoholu na veřejném prostoru neobtěžovali například děti," doplnil Červenka.

Unimobuňky by pak podle radního Davida Červenky měly být umístěny mimo běžně veřejností navštěvovaná místa. Projekt by tak měl přispět ke snížení kriminality.

,,Není to jenom problematika těch bezdomovců jako takových, ale na ně se navazují, řekněme, občané, kteří páchají také některé sociálně patologické věci, jako je alkoholismus a jsou to lidé, kteří tam normálně bydlí. Takže my je chceme normálně dostat minimálně z toho veřejného prostranství, aby tam neobtěžovali občany," vysvětlil radní Červenka.

Pracovní skupina Prahy 18 už také zmapovala nejproblematičtější místa Letňan.

,,Týká se to lesíka naproti Lidlu, kde je jich šest těch bezdomovců, to jsou nejproblematičtější, kteří se pak stahují do vnitřního sídliště, zejména kolem Bahoku," dodal Červenka.

V rámci šetření pak radnice ve spolupráci s policií v místech bývalých katakomb odhalila také skupinu narkomanů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu