• Načítám...
>

Občané Letňan si stěžují na hluk z koncertů

  • 23. července 2023,
  • 11:16,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Obyvatelé Prahy 18 se stále častěji obrací na radnici s prosbou o snížení hluku během hudebních akcí. Ty probíhají především v letních měsících nedaleko obytné zóny vedle letňanského výstaviště.

Reklama

Pro někoho oblíbená kratochvíle, pro druhé utrpení kvůli rámusu. Na radnici Prahy 18 se množí stížnosti místních obyvatel na hluk z nedalekého soukromého letiště, na kterém se každoročně během léta uskuteční několik koncertů a hudebních festivalů.

,,Většinou jsou to akce, které trvají od jedné hodiny, od patnácté hodiny do té dvaadvacáté hodiny, stane se, že je to do třiadvacáté hodiny. Stížnosti chodí od obyvatel, že si stěžují vlastně na překročení hluku," řekla Helena Lukešová (ANO) - radní MČ Praha 18.

V dopisech se tak občané Letňan dovolávají, aby radnice zakročila. K tomu ale vedení městské části chybí pravomoce.

,,Městská část nedisponuje tím, že by mohla tyto akce jakkoliv omezit nebo zrušit, jelikož zákon 204/215 sbírky v paragrafu čtyřicet sedm odstavec tři znemožňuje toto řešení obcím zakazovat," dodala Lukešová.

Vedení Letňan se proto obrátilo na státní i pražskou hygienu, ani tady ale neuspělo. 

,,Hudební produkce pod širým nebem není podle zákona o ochraně veřejného zdraví považována za hluk. Proto se na takové akce nevztahují hlukové limity a nevztahuje se na ně ani působnost krajské hygienické stanice," sdělil nám po telefonu Zbyněk Boublík - mluvčí Hygienické stanice hl. m. Prahy.

V takovém případě tedy nejsou u venkovních akcí stanoveny ani hlukové limity. A tak podobně jako letňanská radnice ani orgán veřejného zdraví nemá pravomoc k tomu, aby konání venkovní akce omezila.

,,Regulace veřejné produkce hudby provozované ve venkovním prostoru přešla plně do kompetence obcí, kterou je v tomto případě hlavní město Praha," doplnil Boublík.

Ta podobný problém řešila poměrně nedávno. Konkrétně se jednalo o stížnosti obyvatel na hluk z pódia v Braníku. Magistrát kvůli tomu dokonce zřídil pracovní skupinu, která problematiku v Praze 4 řešila.

,,Ta opatření spočívají v tom, že v těch Ledárnách mají nějaký ten limitér, který prostě omezuje ty decibely nebo natočili ta podia tak, aby prostě nejméně toho hluku šlo dovnitř do města, případně, aby se odrážel od něčeho," sdělila naší redakci Kateřina Arnotová (STAN) - předsedkyně výboru pro legislativu hl. m. Prahy.

"Je tedy možné něco podobného udělat i v těch Letňanech? A co by vlastně třeba i ty Letňany, to vedení mělo udělat pro to, abyste se jim také věnovali Mají se obrátit přímo na vás nebo jak postupovat?"

,,Určitě, to je asi nejkratší cesta, já se ráda sejdu, pana starostu Kučeru i znám, takže určitě i s panem starostou a s provozovateli toho místa, těch koncertů a budu ráda, když tam dojde k nějaké dohodě," doplnila Arnotová.

V letošním roce podle radní pro životní prostředí Prahy 18 Heleny Lukešové proběhne v Letňanech pod širým nebem šest větších hudebních akcí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu