• Načítám...
>

Praha 18 nabádá obyvatele ke správnému třídění odpadu

  • 17. července 2024,
  • 10:56,
  • PRAHA 18,
  • Kristýna Svobodová

Radnice Prahy 18 nabádá své obyvatele ke správnému třídění odpadu. Právě teď v letních měsících ho totiž v domácnostech přibývá. Nad rámec běžné produkce se hromadí například specifické odpady jako jídelní obaly nebo staré cyklistické pláště a podobně.

Reklama

Nesprávné třídění odpadu a nahromaděné věci u popelnic trápí v poslední době sídliště v Letňanech. Radnice proto vytvořila informační leták s návodem, jak správně s odpady nakládat.

,,V posledních letech se Letňany rozrůstají o nové občany, kteří ale nejsou z České republiky a mají třeba jiné představy o nakládání s odpady. Proto jsme tuto problematiku projednávali a vytvořili jsme takový informační leták, kdy informujeme nově příchozí o tom, jakým způsobem nakládáme s odpady, aby nehromadili velkoobjemový odpad u popelnic," vysvětloval předseda Výboru pro životní prostředí Prahy 18 David Červenka (Přísaha a Náš domov Letňany).

Ten totiž patří do takzvaných velkoobjemových kontejnerů. Ty ale většinou nemají stálé stanoviště a na sídlištích je tak najdeme pokaždé jinde. 

,,Což uveřejňujeme v Letňanských listech, na webových stránkách, kde najdeme takovouto informaci, kdy a kde jsou umístěné velkoobjemové kontejnery a ty jsou ideální pro skříně, židle a podobný neelektrický odpad," doplnil Červenka.

Komu pak harmonogram rozmístění kontejnerů v Letňanech nevyhovuje, využít může ten stálý v nedaleké obci Vinoř. Problémy pak ale obyvatelé Osmnáctky mají i s tříděním odpadu, tak si ho pojďme připomenout.

,,Pojďme k tomu směsnému odpadu, co tam všechno smíme vyhazovat a co naopak tam nepatří?"

,,Tak tady máme klasickou popelnici na směsný odpad, tedy černou, kam patří klasický směsný komunální odpad, čili to, co se netřídí. Třídí se papír, plast, kov, sklo, tuky a další věci," vysvětloval Červenka.

A právě poslední zmíněné tuky patří ke klasickým evergreenům v oblasti špatného třídění. 

,,Nejhorší je nalít to, i když s horkou vodou, do dřezu, protože ono to po pár metrech ztuhne a pak se často dějí různé havárie kanalizací a je to velmi nepříjemné," popisoval Červenka.

Třeba nepotřebný kuchyňský olej tak uzavřený v plastové lahvi patří sem - do této popelnice s fialovým víkem. Pozor si ale dejte na sklenice, do nich byste tuk uzavírat neměli.

,,Sklo v případě, že budou výkyvy teplot a hodí se z větší výšky, tak se může rozbít, případně poškodit ostatní nádoby a ten tuk pak vytéká tady do okolí," popisoval častou chybu radní Červený.

A aby druhů popelnic nebylo málo, třeba do tohohle červeného kontejneru patří drobná elektrozařízení jako třeba klasické áčkové baterie. Je jasné, že ve změti popelnic a kontejnerů je především zpočátku těžké se vyznat. Třídit je ale potřeba, abychom podpořili čisté prostředí, ve kterém žijeme. Pražský magistrát proto na svých stránkách zveřejnil mapu všech dostupných popelnic a kontejnerů, kde najdete nejen jejich přesné umístění, ale i co do nich správně patří.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu