• Načítám...
>

Praha 2 zavzpomínala na oběti náletu 14. 2. 1945

  • 15. února 2022,
  • 7:31,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

14. února 1945, přesně před sedmdesáti sedmi lety se v Praze odehrál tragický nálet spojeneckých vojsk. Kvůli navigační chybě, kdy si americké letecké síly spletly Prahu s Drážďany, došlo k obrovským ztrátám na životech. Na Novém Městě a Vinohradech zemřelo více než 700 lidí, dalších 12 stovek bylo zraněno a poškozeno bylo více než 2 tisíce domů. A to všechno během pouhých devíti minut. Praha 2 si teď tuto tragickou událost připomíná. Zasažena byla i budova Všeobecné fakultní nemocnice, kde je nyní umístěna pamětní deska.

Reklama

Pravé poledne roku 1945. Během devíti minut zemřelo více než 700 lidí, dalších 12 stovek bylo zraněno a poškozeno bylo na 2 tisíce domů. Takové důsledky mělo tragické bombardování Prahy spojeneckými vojsky. Praha 2, která byla touto událostí zasažena, si nyní připomíná 77 let od zdrcujícího náletu. 

„Je dobře, že myslíme na oběti a událost si připomínáme. Bylo zde spousta poškozených domů, byly tisíce zraněných a je zapotřebí na to nezapomínat a vzdát hold každému, kdo bohužel takto tragicky zahynul pro naši zem,“ říká starostka Městské části Praha 2, Alexandra Udženija.

Vše se přitom stalo shodou nešťastných náhod.

„Praha neměla být vůbec bombardována, ale selhala navigace a souřadnice a bohužel se to tragicky podepsalo na 701 životech,“ dodává starostka Městské části Praha 2, Alexandra Udženija.

Bomby zasáhly i budovu neurochirurgie, kdy pak lékaři museli bojovat nejenom o život pacienta na operačním sále, ale i ten svůj vlastní.

„Zrovna se tam operovalo a šlo o život i medicínskému personálu a pacientům, takže tam proběhla rychlá evakuace, včetně evakuace pacienta přímo z operačního sálu, takže to bylo opravdu velmi dramatické,“ uzavírá ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, David Feltl.

Praha 2 vydala k této příležitosti publikaci s názvem Popel popeleční středy a budovu Všeobecné fakultní nemocnice zdobí pamětní deska z dílny akademického sochaře Petra Císařovského, který pro svou tvorbu využil autentické střepiny z bomb. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu