• Načítám...
>

Na Karlově náměstí čekalo na lidi vyšetření zdarma

  • 11. října 2023,
  • 9:55,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Preventivní vyšetření u lékaře může být naprosto zásadní pro včasné odhalení závažné nemoci. Mnoho lidí ale bohužel takovéto prohlídky podceňuje a neudělá si na ně čas. Nejen pro ně proto vznikl projekt Blesk Ordinace, která čtvrtým rokem po sobě umožňuje lidem, aby se zdarma a bez objednání přišli nechat vyšetřit na to, co je zrovna trápí. Na Karlově náměstí hned vedle Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na lidi čekala řada stánků s možností vyšetření, odbornou konzultací i poradenstvím ohledně jejich fyzické kondice. O akci, kterou zaštiťuje městská část Praha, 2 byl tradičně velký zájem.

Reklama

Na Karlově náměstí v městské části Praha 2 se už počtvrté v rámci Blesk Ordinace mohli přijít lidé vyšetřit na nejrůznější onemocnění zcela zdarma a bez objednání. K dispozici pro ně byly desítky stánků, kde na ně kromě možnosti vyšetření čekala i odborná konzultace a poradenství včetně předání potřebných kontaktů na vybrané specialisty.

anketa

MUŽ: „Já jsem byl na cukr, teď čekám tady a ještě půjdu na oční, na tlak jsem byl také.“

ŽENA: „Základní věci, plíce, tlak a třeba znaménka nebo cukrovku.“

MUŽ: „Čeká mě ještě tlak a chtěl jsem hlavně oči a cukr.

ŽENA: „Já jsem se přišla vyšetřit na plíce a na ledviny.“

Do akce, o kterou je u veřejnosti tradičně velký zájem, se opět zapojila i Praha 2.

„Já jsem sám velmi vděčný za to, že můžu dát takovéto věci záštitu, protože to je o tom, že když budeme mít dobrou prevenci, tak nebudeme mít následné složité operace a finanční prostředky, které se ušetří, se mohou věnovat spíš na kvalitu a ne do kvantity,“ hodnotí smysl akce starosta městské části Praha 2 Jan Korseska (ODS).

Dvojka má zároveň výhodu v tom, že úzce spolupracuje s Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze, se kterou také pořádá nejrůznější akce, ať už je to propagace odběrů krve, různé preventivní programy nebo přednášky. Akci navštívili ti, co si nebyli jisti svým zdravotním stavem i ti, kteří bývají nemocemi nejohroženější, a to senioři. I na ty se snaží Praha 2 v rámci své podpory myslet.

„Chodí pravidelně na jógu, na kurzy sebeobrany, na plavání, jezdíme s nimi na výlety a staráme se i o jejich duševní zdraví a o různé kognitivní tréninky. Máme také kurzy počítačů, angličtiny a tak dále,“ popisuje místostarostka městské části Praha 2 Lucie Pechová (ODS).

Nejen senioři si pak mohli na vybraném stánku vyzkoušet, jaké to je vyrazit si na procházku s teleskopickými holemi určenými na Nordic walking. Kromě toho, že se o ně mohou senioři v případě potřeby opřít, tak přináší celou řadu výhod, díky kterým jsou určeny i mladším lidem a všem pohybovým nadšencům. 

„Hole nás nutí chodit rovně, což u normální chůze až tak není a zároveň zapojujeme více svalů než při klasické chůzi, jelikož se tím zapojuje i horní část těla, takže asi kolem devadesáti procent svalů, což pomáhá jak k nabírání svalové hmoty, tak i k hubnutí,“ uzavírá fyzioterapeutka Simona Živčáková. 

Blesk Ordinace mimo jiné umožnila lidem zbavit se také prošlých léků, ve stanu lékového poradenství se mohli dozvědět, jak seknout s kouřením, přihlásit se do Programu časného záchytu karcinomu plic nebo probrat své duševní zdraví. Připraven byl i zábavný program a tombola. Zkrátka vše pro zdraví i potěšení na jednom místě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu