• Načítám...
>

Praha 2 se brání zpoplatnění vjezdu aut do centra

  • 10. ledna 2024,
  • 12:32,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Rada městské části Praha 2 na svém zasedání projednala návrh obecně závazné vyhlášky hlavního města Prahy o zpoplatnění vjezdu motorových vozidel do vybraných míst a částí v centru metropole. S předloženým návrhem radní nesouhlasí a požadují, aby hlavní město Praha ke zklidňování dopravy přistupovalo systémově. Rada zároveň projednala návrh města na změny v zónách placeného stání, které z větší části sama iniciovala. Návrat k původní myšlence ochranné funkce parkovacích zón pro území a obyvatele městských částí považuje radnice za klíčový. K návrhu má přesto řadu připomínek.

Reklama

Praha navrhuje zpoplatnit vjezd motorových vozidel do vybraných míst a částí v centru metropole. Jedním z území má být i městská část Praha 1. To by se ale výrazně dotklo i sousední Dvojky, protože kdyby řidiči museli za vjezd platit, hrozí, že využijí objízdnou trasu právě přes území druhé městské části.

„Prahu 2 jako takovou zasáhne přeliv dopravy z omezené části v Praze 1 do oblastí, které už jsou v současné době už tak dost exponované. Například I. P. Pavlova, Ječná ulice nebo Žitná, ale i Karlovo náměstí či případně i nábřeží by bylo dotčeno dalšími tisícovkami aut,“ obává se radní městské části Praha 2 Tomáš Halva (TOP 09).

Radnice Prahy 2 proto s takovým záměrem nesouhlasí. Změny by se totiž mohly dotknout i městské hromadné dopravy, například páteřní tramvajové linky číslo 22, která už nyní zaznamenává zpoždění zhruba v 86 procentech případů. Po zavedených změnách by zpoždění mohlo ještě narůst. Praha 2 by proto raději volila systémová řešení.

„Tak, aby jedno opatření na jedné městské části neomezilo městskou část jinou. Například změny v zónách placeného stání jsou jedním z těch systémových kroků, které prosazujeme,“ navrhuje Tomáš Halva (TOP 09), radní městské části Praha 2.

Praha 2 doporučuje touto formou placeného stání odlišit centrum města od okolních městských částí a podpořit tím rezidenční parkování v městských částech Praha 1 a Praha 2.

„Nový systém by měl motivovat mimopražské, aby svá auta nechali na okrajích Prahy nebo ještě nejlépe za Prahou a využili tak dobrou MHD, kterou v Praze máme, například právě tramvaje, autobusy nebo metro,“ uzavírá Tomáš Halva (TOP 09), radní městské části Praha 2.

Praha 2 je centrální městskou částí, kterou protínají důležité dopravní tepny a každý den čelí enormnímu nárůstu individuální automobilové dopravy, potýká se tak se zvýšením smogové i hlukové zátěže. Systémové změny v zónách placeného stání by mohly dopravu alespoň částečně zklidnit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu