• Načítám...
>

Dvojka pomáhá mladým rodinám i samoživitelům s byty

  • 17. ledna 2024,
  • 14:34,
  • PRAHA 2,
  • Veronika Kuželková

Rada městské části Praha 2 aktualizovala Pravidla sociální bytové politiky. Ty reagují zejména na vývoj situace na trhu s bydlením a změny v sociální politice. Adresná a sociálně citlivá podpora se tak dostane těm, kteří ji opravdu potřebují. Radní při zohledňování podporovaných skupin cílili zejména na případy, kde selhává či nedostačuje státní podpora.

Reklama

Praha 2 je jednou z nejvyhledávanějších rezidenčních lokalit hlavního města. Vysoká poptávka po bydlení ale s sebou ovšem přináší také vysoké tržní nájmy a ne všichni si je mohou dovolit. Cílem městské části je proto zajistit, aby nájemní bydlení v Praze 2 zůstalo dlouhodobě dostupné co nejširšímu okruhu obyvatel.

"Od 1. 1. 2024 máme nová pravidla sociální bytové politiky, která jsme rozšířili právě vzhledem k současné situaci i na další kategorie. Nově tam je přidaná kategorie bydlení pro mladé rodiny, kde jsme přidali i kategorii takovou tu preventivní, když si někdo chce založit rodinu a v téhle chvíli třeba nemají dostatek finančních prostředků a je to plánování složité, tak pokud jsou občané Prahy 2, mají možnost se přihlásit právě v rámci sociální bytové politiky do programu, který jsme teď otevřeli. To znamená, mají možnost získat bydlení se slevou na první tři roky," řekla Jitka Urbánková (ANO), radní MČ Praha 2.

"Já jsem za ta nová pravidla moc ráda. Zejména jsem fakt pyšná a ráda za to, že máme novou kategorii v rámci pravidel sociální a bytové politiky a to jsou byty pro samoživitele. Je to úplně nová skupina, myslím si, že je to unikátní i v rámci jiných městských částí, i v rámci republiky, kdy jsme tuhle kategorii přidali právě na základě toho, že víme, jak moc je tahle skupina potřebná," řekla Lucie Pechová (ODS), místostarostka MČ Praha 2.

"My jsme dneska v bytě, který je určen do aukcí, takže lidé mají samozřejmě možnost i v rámci aukčních kol, které pořádáme několikrát do roka, soutěžit o byt v městské části. Je to transparentním způsobem elektronickou aukcí, kdy mají možnost se přihlásit, je tam virtuální prohlídka, mají možnost se vlastně osobně do bytu přijít podívat a vybrat si, který by se jim líbil a pak v těch bytech soutěžit o možnost nájmu," řekla Jitka Urbánková (ANO), radní MČ Praha 2.

Případní zájemci o bydlení na Praze 2 se mohou přihlásit pomocí formuláře přes webové stránky městské části nebo přes úřední desku. Ale také osobně přímo na úřadě Dvojky v bytovém oddělení v 5. patře.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu