• Načítám...
>

Riegrovy sady oslavily 120 let své existence

  • 18. července 2024,
  • 14:55,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Městský park Riegrovy sady nese jméno po známém českém politikovi F. L. Riegrovi a patří mezi nejoblíbenější místa v Praze. S rozlohou zhruba jedenácti hektarů nabízí rozsáhlé travnaté plochy s dechberoucími výhledy na panorama metropole, dětská hřiště, psí louku a několik zahradních restaurací. Veřejnosti byly sady otevřeny před 120 lety.

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších parků v Praze letos slaví významné jubileum. Riegráče, jak mu Pražané s láskou přezdívají, byly totiž veřejnosti zpřístupněny přesně před 120 lety a i dnes to tady žije.

,,My se to snažíme udržet a máme takovou zvláštnost, že kus tohoto Riegráku je v soukromém vlastnictví a tu plochu tady provozuje park Riegrovy sady a mají hodně velkou zásluhu na tom, že sem ti lidé chodí," řekl starosta městské části Praha 2, Jan Korseska (ODS).

První návštěvníci spatřili Riegrovy sady ještě s původními historickými usedlostmi a oplocenými zahradami. Až postupně se prostor pod taktovkou architekta Leopolda Baťka začal měnit v moderní městský park. Už při svém otevření v roce 1904 ale park lákal podobně jako dnes také na restauraci, která byla zřízená právě v jedné z původních usedlostí. Prostranství o rozloze 11 hektarů však nejnutnějšími modernizacemi prochází dodnes.

,,My jsme začali vlastně u pomníku pana Riegra, respektive tedy u Polské, tam jsme udělali závlahy, udělali jsme tam různé palisády, upravily se cestní sítě, upravila se zeleň, vysadily se nové stromy, nové keře. Loni jsme dělali tu část podél ulice Vozová a čeká nás poslední část, a to je u Chopinovy ulice," popisoval Korseska.

Riegrovy sady jsou jakýmsi zeleným centrem pražských Vinohrad. Do sadů ve stylu anglického parku dnes chodí pejskaři, zamilovaní, běžci i studenti. Neodmyslitelně k nim ale patří také jedna z nejvýznamnějších budov Sokola na světě.

,,Trošičku nám dělá vrásky finanční krytí, protože tam by to chtělo opravdu hodně peněz a myslím si, že by se na tom měl podílet i stát, protože je to něco, čím bychom se doopravdy mohli chlubit. Ten Sokol není nahraditelný, je to prostě organizace, která má své historické kořeny, je to něco, co dá těm nejmenším capartům základy pohybu do života," vysvětloval význam Sokola starosta Prahy 2, Jan Korseska.

V rámci oslav 120 let od otevření Riegrových sadů tak právě v jedné z místních hospůdek proběhl živý podcast s názvem Přepište dějiny, který měl historii sadů, Vinohrad, ale i významného politika, po němž je park pojmenován, připomenout. Součástí programu pak bylo i slavnostní odhalení repliky historického obrazu Bohumila Kubišty Promenáda v Riegrových sadech z roku 1907.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu