• Načítám...
>

Praha 3 podpořila den s epilepsií

  • 28. září 2017,
  • 10:44,
  • PRAHA 3,
  • Milan Řepka

Odpoledne plné zábavy a poučení připravila Městská část Praha 3 pro své spoluobčany. Be happy s epi aneb koncert ke dni epilepsie byl zaměřen na podporu informovanosti a osvěty o onemocnění epilepsií.

Reklama

Hlavním cílem projektu ke dni epilepsie, který zorganizovala radnice Prahy 3, byla snaha ukázat veřejnosti, jak se lze vyrovnat s životem s epilepsií.

"Hlavním smyslem dnešního koncertu je upozornit na epilepsii, že je tady s námi, že jí trpí 100 tisíc lidí v této republice a že se není čeho bát. Je to nemoc, se kterou se dá žít a lidé, kteří epilepsii mají, tak mají být zaměstnáváni, žít normální život a platit daně. Já sám osobně tuto nemoc mám a myslím si, že jsem úplně stejný jako každý jiný v této republice," řekl Ivan Holeček, místostarosta MČ Praha 3.

Epilepsie je jedním z nejčastějších onemocnění mozku a nejedná se o onemocnění psychické. Projevuje se větším či menším počtem záchvatů a vzhledem k tomu, že existuje více druhů tohoto onemocnění, existuje i více typů epileptických záchvatů. Epilepsií může onemocnět kdokoli, a proto je velmi důležitá veřejná informovanost.

"První co je důležité, je zachovat klid a nepanikařit. Podložit hlavu něčím měkkým, co mám po ruce - svetr, taška, vlastní ruce, nebránit křečím, počkat až ty křeče ustanou. Potom toho člověka přetočit do stabilizované polohy, záklonem hlavy uvolnit dýchací cesty a počkat, až ten člověk přijde k sobě. Když ta je druhý záchranář, tak požádat, aby ten druhý záchranář zavolal rychlou záchrannou službu," řekla Jana Zárubová, lékařka, Centrum pro farmakorezistentní epilepsie FNM.

"Tento den podporuje epileptiky a epilepsie je samozřejmě nemoc, kterou všichni známe. Epilepsie je nemoc císařů a králů, takže ti, kteří ji mají, jsou výjimeční. Na druhou stranu to mají těžké, takže je potřeba tomu pomáhat, podporovat to a podpořit ten boj proti epilepsii," řekl Michal David, zpěvák, skladatel a producent.

Před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 během odpoledne věnovaného podpoře Národního dne s epilepsií vystoupili kromě Michala Davida i Michaela Nosková, Ivana Korolová, Jan Bendig a nebo The Beatles Revival Band. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu