• Načítám...
>

Lidé diskutovali o novém muzeu na Žižkově

  • 20. října 2017,
  • 15:27,
  • PRAHA 3,
  • Jana Peterková

Nejrušnější ulici městské části Prahy 3 čeká komplexní rekonstrukce, která celou oblast zvelebí. Mimo jiné je také v plánu zřízení informačního centra, které bude zároveň takovým muzeem městské části. Nabídne poradenský servis, přítomnost ombudsmana, přednáškovou činnost či kavárnu. V plánu je i vybudovat zde multifunkční sál a klubový prostor pro spolkovou, tvůrčí a vzdělávací činnost.

Reklama

Muzeum Žižkova a moderní informační centrum 21. století v jedné budově. To je unikátní projekt, který obyvatelům metropole představilo vedení radnice Prahy 3. 

"Chceme vybudovat, jako první velká MČ, muzeum Prahy 3, které bude dokumentovat historii od těch časů 9. - 10. století, kdy jsou první zmínky o této oblasti, až do dnes," řekla Vladislava Hujová, starostka MČ Praha 3.

Lidé mohou dokonce rozhodnout o budoucí podobě tohoto projektu. Radnice připravila veřejnou diskuzi, kde návrhy na budoucí podobu interiéru prezentovali 2 přední čeští architekti. Vedení MČ Praha 3 chce, aby se právě tento nový moderní prostor stal takovým srdcem Žižkova.

"I prostor pro setkávání lidí v rámci spolkové činnosti, aby si neziskové organizace nemusely draze najímat konferenční nebo nebytové prostory," řekla Vladislava Hujová. 

A tady už vidíte první projekt, který vzbudil velký ohlas veřejnosti. Interiér muzea a informační kanceláře jsou plné sytých barev a dynamických prvků.

"Je to v podstatě koncipované tak, aby to bylo hlavně pro občany Prahy 3, tzn. pro lidi ze Žižkova," řekl Petr Tošovský, architekt. 

A takto vypadá druhý návrh. Prosvětlený, moderní, vzdušný prostor, který evokuje jednoduchost.¨

"My jsme měli snahu udělat tam takové svobodné místo, které bude přátelské pro ty uživatele, aby se zde mohly scházet ty spolky," řekl Lukáš Brom, architekt. 

Na veřejné projednávání dorazily desítky lidí. Sál se rychle zaplnil a lidé z vedení MČ Praha 3 i architekti diskutovali dlouhé hodiny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu