• Načítám...
>

Obyvatelé Kliniky se odmítají vystěhovat

  • 24. října 2017,
  • 11:42,
  • PRAHA 3,
  • Jana Peterková

Reklama

Tohle je budova Kliniky v Jeseniově ulici, kterou obývá komunita mladých lidí již několik let. A to nejen k nevůli majitele objektu, kterým je Správa železniční a dopravní cesty, ale i obyvatel a vedení MČ Praha 3, ve které tento objekt stojí. Soudní spory s těmito nezvanými nájemníky trvají několik let. A i když má majitel objektu soudní rozhodnutí, které již nabylo právní moci v ruce, komunitu to v podstatě vůbec nezajímá.

"Soud proběhl a dal nám lhůtu k vystěhování, kterou jsme z důvodů, které jsem uvedl, nedodrželi. V tom domě stále jsme a budeme. Pokud nás nevystěhuje policie," řekl Jakub Ort, člen Autonomního sociálního centra Klinika.

Obyvatelé autonomního centra Klinika pořádali veřejné fórum pro obyvatele Žižkova i celé metropole. Lidem se snažili vysvětlit, jak jejich projekt funguje a proč ho v žádném případě nechtějí opustit.

"Myslíme si, že je to platforma toho boje, který vedeme, což je boj za právo na město. Není to jen o soc. centrech, není to jen o volnočasovém programu, ale podporujeme i snahy lidí ve městě, kteří se brání zvyšování nájmu," řekl Jakub Ort.

"Myslím si, že Klinika je již umírající politický projekt, který velmi obtěžuje okolí. Lidé si stěžují, že jsou poházeny injekční stříkačky a stěžují si na provoz," řekla Vladislava Hujová, starostka MČ Praha 3.

Situace se zkomplikovala ve chvíli, kdy Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových poskytl tzv. bezplatnou výpůjčku fyzické osobě, která na Klinice žila. Od té doby nebylo možné skupinu obyvatel Kliniky v podstatě vůbec vystěhovat ven.

"Nerozumím tomu, jak je možné vypsat bezplatnou výpůjčku na majetek. Myslím si, že v žádném jiném případě, kromě objektu Jeseniova 66, to stát nikdy neudělal," řekla Vladislava Hujová.

"Neřekl bych chybu, nicméně ta situace tehdy byla zcela jiná, než je ta situace nyní. V současné době je velice pravděpodobné, že bychom takovou výpůjčku již neuzavřeli," řekl Radek Ležatka, tiskový mluvčí ÚZSVM.

"To už je hledění zpět, co by bylo nebo nebylo. V tuto chvíli je zde pravomocný rozsudek, který dal za pravdu SŽDC. Aktivisté jsou zde nezákonně. Tento rozsudek nabyl právní moci v okamžiku, kdy byl doručen oběma stranám," řekla Kateřina Šubová, tisková mluvčí majitele objektu SŽDC.

Již ve čtvrtek se obyvatelé autonomního centra Klinika sejdou s majitelem objektu. Chtějí mu přednést návrh, ten ovšem za žádnou cenu nechtějí ještě zveřejnit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu