• Načítám...
>

Praha 3 se může pochlubit unikátním betlémem

  • 1. prosince 2017,
  • 12:19,
  • PRAHA 3,
  • Blanka Holoubková

Během adventu a vánočních svátků bude v Informačním centru městské části opět vystavený Žižkovský betlém. Obyčejné figurky, na které jste u betlémů zvyklí, v něm ale nehledejte. Najdete v něm unikátní postavičky, které mají co do činění právě s Prahou 3.

Reklama

Letos můžeme v informačním centru v Praze 3 vidět už čtvrtým rokem Žižkovský betlém. Na jeho tvorbě se každoročně spolupodílejí studenti uměleckoprůmyslové školy na Žižkově.

"Betlém je stylizovaný do počátku 20. století, takže je tam secese, je to až po nějaká 40. léta," řekl Richard Pešek, spoluautor Žižkovského betléma.

"Vznikly figurky, které jsou nějakým způsobem spojeny se Žižkovem. Ať jsou to reálné osobnosti, což je Seifert, Jaroslav Ježek, letos přibyla Toyen, ale i fiktivní figurky, které dokreslují kolorit Žižkova, jako je Švejk, kterého tlačí na kolečkovém křesle paní Millerová, jsou tam figurky, které dotváří kolorit řemesla a nesmím zapomenout na významnou osobnost Žižkova - Jára Cimrman," řekla Vladislava Hujová, starostka MČ Praha 3.

Postavičky jsou zasazeny do kulis Žižkova. Vidíme tu jak Žižkovské chody, Vítkov, budovu radnice, tak i typické pavlačové domy. Každý rok k betlému něco přibude. Letos to bylo 7 postav. Celkem jich v betlému můžeme vidět 30, což je číslo konečné.

"Jsou hotovy všechny domy, veškerá architektura, která je trojrozměrná a všechny figurky. Příští rok se bude dodělávat pozadí, horizont a všechny technické věci okolo světla, zvuku a tak dále," řekl Richard Pešek.

V informačním centru v Praze 3 je betlém pro veřejnost k vidění každý všední den až do konce ledna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu