• Načítám...
>

Praha 3 postupuje v revitalizaci paneláků

  • 13. prosince 2017,
  • 18:03,
  • PRAHA 3,
  • Milan Řepka

Městská část Praha 3 dokončila revitalizaci panelových domů v ulici Sabinova. Ulice Sabinova však je jen jednou z lokalit, kterou se městská část rozhodla revitalizovat ještě před tím, než je nabídne občanům k privatizaci. Cílem radnice přitom je zhodnocení majetku obce tak, aby neprodávala obecní majetek tzv. pod cenou, a to přesto, že jejich původním nájemcům.

Reklama

Revitalizace domů, ke které přistoupila radnice MČ Praha 3, zahrnuje zejména opravu a zateplení fasád, výměnu oken v nebytových a společných prostorách, výměnu zábradlí na lodžiích, budování nových vstupních prosklených stěn, opravu zádveří, zateplení střech a rekonstrukci uměleckých ateliérů. A to včetně opravy chodníků a prostoru vnitrobloku.

"Revitalizace panelových domů, konkrétně u tohoto objektu, který je postaven někdy v 80. nebo 90. letech minulého století, zahrnuje celkovou opravu obvodového pláště, to znamená zateplení střech, fasád, výměna oken," řekl Jaroslav Truhlář, technické oddělení MČ Praha 3.

Radnice Prahy 3 se rozhodla tímto způsobem revitalizovat 48 panelových domů. Revitalizace samotná by tak měla vyřešit neblahé architektonické dědictví minulosti a celkově zkultivovat prostředí pražského Žižkova. Objemově se přitom jedná o nemalé prostředky, přibližně 560 milionů korun.

"Revitalizujeme ty domy kvůli tomu, aby bylo změněno to životní prostředí, aby se to tady zlepšilo. Ty domy by do budoucna určitě chátraly a to by nikdo z Prahy 3 nechtěl. Prostředky vynaložené do těchto domů se nám vrátí jak v privatizaci, tak i bytové jednotky, které zůstanou ve fondu MČ jako nájemní fond, tak nájemníci, kteří nebudou privatizovat, zůstávají dále v nájmu, tudíž se nemusí bát, že by museli opustit své byty," řekl Ivan Holeček, místostarosta MČ Praha 3.

Rekonstrukce domů v ulici Sabinova je příkladem toho, jak lze zhodnotit obecní majetek ještě před jeho privatizací a získat tak více prostředků do obecní pokladny. Ti, kdo si koupí byt v takto zrekonstruovaném objektu, si mohou být jisti, že jejich nemovitost vydrží dalších několik desítek let bez vedlejších investic. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu