• Načítám...
>

Praha 3 zavede i fialové parkovací zóny

  • 22. ledna 2018,
  • 14:20,
  • PRAHA 3,
  • Tomáš Mladějovský

Na území MČ Praha 3 budou od prvního února dva druhy zóny placeného stání - modrá a fialová. Znamená to, že v modré zóně budou parkovat pouze lidé s platným parkovacím oprávněním. Fialová parkovací zóna pro ně bude zadarmo, na rozdíl od automobilistů z jiných částí naší metropole. Ti ji budou moct využívat maximálně na 22 hodin a za stání v ní budou platit.

Reklama

Nově bude od příštího měsíce v MČ Praha 3 zavedena vedle modré také fialová parkovací zóna. Jednoznačně výhodné to bude pro ty automobilisty, kteří tu mají adresu trvalého bydliště. Protože pokud bude modrá obsazena, postaví se klidně na fialovou.

"Fialová zóna je určena pro návštěvníky. Ti tam mohou zaparkovat po zaplacení hodin. Může se to zaplatit téměř na celý den, ale jsou tam hodinové sazby," řekla Lucie Vítkovská, místostarostka MČ Praha 3.

Rezidenti jsou tedy ve výhodě. Samozřejmě, že si musí zaplatit roční parkovací kartu. Pak mohou stát kdekoliv a kdykoliv v MČ Praha 3, tedy na modrých a fialových parkovacích zónách.

"My jsme společně s MČ Praha 7 poslední, kteří jdou do toho nového systému. Je to systém spravovaný a vlastněný hlavním městem, takže jsme čekali na to, kdy do toho budeme moci vstoupit," řekla Lucie Vítkovská.

Se zavedením modrých a fialových parkovacích zón čeká na motoristy Prahy 3 ještě jedna novinka.

"Ty kartičky, které mívali za oknem, dnes už nebudou platit, protože automaticky ten, kdo má zaplacenou parkovací kartu, tak se to přenáší do elektrické virtuální karty a automaticky jeho SPZ je zanesena do toho systému," řekla Lucie Vítkovská.

Vždy se najde nějaký neukázněný řidič, který nebude mít zaplacenou roční parkovací kartu nebo řidič bez karty, který nezaplatí hodinové stání. Identifikace těchto neukázněných řidičů bude díky elektronickému systému daleko jednodušší a rychlejší.

"Od 1. února bude monitoring prováděn pomocí monitorovacích vozů, ty budou skenovat registrační značky vozidel a porovnávat s databází těch, kteří mají zaplaceno dlouhodobé oprávnění nebo krátkodobé oprávnění přes parkovací automat nebo virtuální parkovací hodiny. Přes městskou policii budou vyhotovovány přestupky, které budou zasílat MČ a které bude následně řešit," řekl Milan Kepka, vedoucí odboru dopravy MČ Praha 3.

Parkování v Praze 3 je tedy pro motoristy zajištěno. Pokud jsou v rodině např. dvě nebo i více aut, pak nezbývá než roční stání zaplatit vícekrát. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu