• Načítám...
>

Praha 4 si připomněla památku obětí z Lidic

  • 11. června 2024,
  • 8:12,
  • PRAHA 4,
  • Ladislav Jakub

V Praze 4 si 10. června připomněli oběti válečného masakru ve středočeských Lidicích z roku 1942. Na Pankráci je to v tento den už tradice.

Reklama

V Praze 4 si 10. června připomněli oběti válečného masakru ve středočeských Lidicích z roku 1942. Na Pankráci je to v tento den už tradice. 

"My tady na Praze 4 máme zvláštní pietní místo. Je to v lokalitě Za Zelenou liškou. Vzniklo tak trochu spontánně v roce 1982. Místní lidé z původně nevábného místa nebo ze zpustošeného zarostlého pásma zeleně vytvořili pietní místo ke 40. výročí připomenutí té tragické události," řekl starosta městské části Praha 4 Ondřej Kubín.

Po krátkém proslovu a připomínce tragédie položili zástupci radnice Prahy 4 květiny a pozvali i zástupce lidického památníku. 

"My se tu každoročně scházíme. Řekneme si pár slov, připomeneme si tuto tragickou událost, protože tyto události z historie bychom si měli připomínat, protože kdo nezná svou historii, tak je odsouzen k tomu, aby ji prožil a to nikdo nechce," připomněl starosta Čtyřky, Kubín. 

Pietní místo nazvali Záhon 40 růží pro Lidice. Radnice tu umístila do záhonu kámen s pamětní deskou. A k pietnímu aktu se přidali i žáci z místní základní školy. Byli sice dobře připravení a věděli, co se v Lidicích na Kladensku před 82 lety stalo, některé děti ale často nemají správné informace. 

"Je to naprosto různé, odlišné. K nám do památníku denně přijíždějí různé odlišné skupiny dětí. I různé věkové kategorie. Některé děti jsou na to dobře připravené od pedagogů, ale některé nemají ponětí, kam jedou a co se v Lidicích stalo," zaznělo z úst lektorky Památníku Lidice Kristiny Tělupilové. 

A svou roli opět často sehrávají i dezinformace. 

"Spousta dětí ví, že Lidice byly vypálené, ale okamžitě si to spojí s atentátem na Heydricha. Předpokládají, že se tam schovávali parašutisti a myslí si, že ti lidé s tím měli něco společného. A naším cílem je všechny tyto dezinformace uvést na pravou míru," dodala lektorka z Lidic. 

Je to důležitější, než si myslíme, dodává lektorka z Památníku Lidice. 

"Člověk, když se prochází pietním územím v Lidicích, tak tam vidí ty domy, ve kterých bydlely ty rodiny a troufnu si říct, jako bych je znala. Já v Lidicích bydlím, takže jsem poznala lidické ženy a lidické děti a tak si to člověk potom uvědomí mnohem víc," zdůraznila Kristina Tělupilová. 

Další pietní akty se odehrály například na Gymnáziu Kladno, které taky v tragédii sehrálo svou roli. V sobotu 15. června se pak bude konat pietní akt přímo v Lidicích na Kladensku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu