• Načítám...
>

Kolkované cihly jsou hlavními předměty výstavy

  • 13. listopadu 2022,
  • 20:56,
  • PRAHA 6,
  • Monika Rusová

Městská část Praha 6 uspořádala výstavu zasvěcenou historickým cihelnám a kolkovaným cihlám. Tato listopadová výstava patří historii výroby stavebních prvků z pálené hlíny, různým typům cihlářských výrobků s důrazem na značené cihly a významu těchto symbolů neboli kolků. Výstava probíhá do 30. listopadu v Galerii Skleňák v Dejvicích.

Reklama

Městská část Praha 6 uspořádala venkovní výstavu ve výkladních skříních Galerie Skleňák.

"Tahle výstava je zcela unikátní, protože nepřináší pouze obrazy, nepřináší ty obvyklé věci, ale věci na výstavě neobvyklé. V tomto případě se jedná o cihly, které jsou kolkované, nebo mají na sobě označení. Ty cihly přinášíme zejména ve vazbě na Prahu 6," řekl starosta Prahy 6.

Díky příznivým geologickým poměrům byla Praha 6 téměř předurčena pro rozvoj cihlářského řemesla. Právě na území Prahy 6 kdysi fungovalo 31 cihelen.

"Byly velké zásoby těch vátých sedimentů, spraší a jílovitě zvětralých břidlic. Spraš je nejběžnější cihlářskou surovinou a na ty speciální výrobky prejzy, tvarovky a tak se používaly spíše jílovitě zvětralé břidlice a na to vše je Praha 6 bohatá," řekl kurátor výstavy Jan Zavřel.

Vystavené cihly a další stavební prvky z pálené hlíny jsou většinou z rozsáhlé sbírky Jana Zavřela, který jich má několik set druhů.

"Každá ta cihla má svůj příběh, člověk si pamatuje, kde ji našel. Nejlepší jsou ty, které najdete sám. Ne ty, které vyměníte nebo získáte darem, ale které někde vydobydete z rozpadlé kanalizace," sdělil kurátor výstavy Jan Zavřel.

"Mám asi 860 druhů. Většinou, protože to je i na výměnu, mám asi 2 500 doma celkově," sdělil vystavovatel Jaroslav Mraček.

Každá cihla byla vytvořena za účelem stavebního materiálu, ale čím je starší a jedinečnější, tím narůstá na hodnotě. 

"Čeho je málo, tak samozřejmě má i hodnotu finanční. Jsou od pětikoruny po několik tisíc samozřejmě," řekl vystavovatel Mraček.

"My s tím jako sběratelé vůbec nekšeftujeme," prozradil kurátor výstavy Jan Zavřel.

Cihly mají svůj kolek, kterým výrobci podepisovali svůj produkt. Někdy značil kvalitu, jindy dělal reklamu.

"Jsou to kombinace všeho možného, nebylo to dáno předpisem. Znaky záležely na libovůli jednotlivých výrobců. Máme tam zkratky městských cihelen, pak místa výroby a kombinace křestních jmen, příjmení místních názvů, církevních institucí, ale jsou tam někdy použité i šlechtické erby," sdělil kurátor výstavy Jan Zavřel.

K vidění nejsou zdaleka pouze cihly, ale i historické fotografie, mapy, ukázky dobových reklam a cihlářské literatury a také zaniklé cihelny z území Prahy 6 a jejich cihlářské zboží. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu