• Načítám...
>

Dobrodružné hřiště je otevřené ještě tento týden

  • 8. července 2024,
  • 8:00,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Rada městské části rozhodla koncem června o prodloužení provozu dobrodružného hřiště Na Kocínce, a to v období od 8. do 12. července. Na hřišti jsou přítomni školení lektoři, kteří dětem rádi poradí a zapůjčí nářadí, různé herní prvky a materiál na tvoření. Nejvhodnější věk dětí, pro které je hřiště určeno, je osm až patnáct let a tyto děti sem mohou přijít i samostatně, děti do sedmi let věku v doprovodu starší osoby. Projekt je první pilotní ukázkou tohoto druhu hřiště v České republice. Na místě hřiště vznikne nová základka, Praha 6 ale nejspíš pro hřiště najde nové místo, tentokrát trvalé.

Reklama

Na Dobrodružném hřišti Na Kocínce v městské části Praha 6 se děti mohly až do konce června učit odhadovat vlastní síly, překonávat výzvy, tvořit z různých materiálů, pracovat s nástroji, domlouvat se mezi sebou a vzájemně se respektovat. Pak se mělo provizorní hřiště zavřít, protože na jeho místě má vzniknout nová základní škola. Pro velký zájem ale udělala Šestka výjimku a děti si tak mohou na hřišti ještě chvíli hrát a tvořit. Hřiště je teď zdarma otevřené od 8. do 12. července, tedy od pondělí do pátku od 9 do 16 hodin.

„Je tady dozor, který pomáhá dětem ve chvíli, pokud si tady chtějí něco vyrobit z palet, ze dřeva nebo z dalších věcí, které tady jsou. Půjčí jim nářadí, hřebíky a další a tu neplechu nemusí dělat doma, ale mohou ji dělat řízeně pod kontrolou odborníků,“ láká starosta městské části Praha 6 Jakub Stárek (ODS).

Nevšední nápad se původně zrodil v hlavě radního městské části Praha 6 pana Petra Palackého (Zelení).

„Hřiště tady Na Kocínce je první projekt Dobrodružného hřiště v České republice, s tím, že se jedná o projekt dočasný a ukázkový. Naší inspirací jsou hřiště podobného typu, která fungují v zahraničí. V některých zemích jsou poměrně běžná, například v Německu byste je pravděpodobně našli v každém trošku větším městě,“ vysvětluje radní městské části Praha 6 Petr Palacký (Zelení).

Od začátku navštívilo hřiště více než 2500 osob. Nejvíce návštěvníků za jeden den, konkrétně 25. června, bylo 246. A není se čemu divit, vždyť na Dobrodružném hřišti se toho dá dělat opravdu spousta.

„Myslím si, že obecně děti baví bunkry, to je to, co se u nás doma staví pořád a teď tady vidím jeden bunkr vedle druhého. Je to nějaké přístřeší, je to něco vyrábět, je to na něčem se sám podílet, sám si vytvořit ten herní prvek a to je něco, pro co jsme hledali místo na území hlavního města Prahy myslím posledních pět let a podařilo se nám to zrovna na Šestce, z čehož mám obrovskou radost,“ uzavírá Mariana Čapková (Praha 6 Sobě) - místostarostka MČ Praha 6.

Na realizaci hřiště se podílí městská část Praha 6, Dům dětí a mládeže HMP a spolek Město přátelské k dětem, který řadu let toto téma popularizuje. Vstup na hřiště je z ulice Na Kocínce nedaleko křižovatky s ulicí Kadeřávkovská. Jak už ale bylo řečeno, hřiště bylo plánované pouze jako dočasné a od 12. července už musí ustoupit výstavbě nové základky. Hřiště se ale osvědčilo a tak se dá předpokládat, že Šestka bude hledat nové prostory, kde Dobrodružné hřiště zakotví natrvalo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu