• Načítám...
>

Areál zámku Veleslavín se otevírá veřejnosti

  • 12. července 2024,
  • 10:40,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Po třech týdnech od oficiálního převzetí správy zpřístupnila Praha 6 areál zámku Veleslavín veřejnosti. Otevřeno je denně od 8 do 20 hodin. Návštěvníci zde najdou jednak místo k odpočinku, rodiny s dětmi prostor pro trávení volného času na dětském hřišti a například spolky prostor pro své akce a setkávání. Otevřená je část areálu v bezprostředním okolí zámku, stav budov i parku v tuto chvíli z bezpečnostních důvodů neumožňuje kompletní zpřístupnění.

Reklama

Dlouhých sedm let byl zavřený a vypadalo to tam jako v království Šípkové Růženky. Pak areál zámku Veleslavín převzala do své správy městská část Praha 6, která ho zpřístupnila veřejnosti. Zatím jen část, stav budov i parku v tuto chvíli z bezpečnostních důvodů neumožňuje kompletní zpřístupnění.

„Areál Veleslavínského zámku, to je skutečně taková zelená oáza tady ve Veleslavíně, takže určitě chci pozvat lidi, aby si sem přišli se sousedy pobýt, posedět si i s dětmi, máme tu i malé hřiště. Otevíráme nové místo ve Veleslavíně na trávení volného času a zároveň jsme oslovili místní spolky, jestli tady nechtějí dělat sousedské akce,“ vysvětluje místostarosta městské části Praha 6 Petr Prokop (STAN).

„Usilujeme dlouhodobě o otevření tohoto areálu, protože ho vnímáme jako určité plíce této lokality a klíčem našeho zájmu je, aby se skutečně ten areál, nejenom zámek, ale samozřejmě i ten park otevřel veřejnosti a sloužil pro to základní rekreační využití,“ dodává zástupce sousedského spolku Hradní potok Jiří Hušek.

Areál původně sloužil jako plicní sanatorium, pak byl ale zcela bez údržby a je to bohužel citelně znát. Část areálu je veřejnosti přístupná, uklizená a s posekanou trávou.

„Je to v tomto stavu v ploše 8 tisíc metrů a v srpnu bychom chtěli pokročit dále, to znamená odstranit tento plot a jít dál do hloubi zahrady a vytvořit trasu, která by samozřejmě byla zase zajímavější pro lidi,“ říká Zdeněk Hořánek, ředitel společnosti SNEO.

V plánu je tak nejenom zkultivovat divočinu v rozsáhlé zahradě, ale především také areál zachránit. Ten totiž patří státu a ten uvažuje o tom, že by ho prodal. Areál je přitom chráněn jako kulturní památka.

„Ten areál je určen pro veřejnou vybavenost, to znamená školství, kultura, sociální věci a snažíme se tady najít takový mix, aby do budoucna ten zámek zůstal otevřený, aby veřejnost mohla do toho parku, ale pravděpodobně s nějakými dalšími partnery se pokusíme zrekonstruovat ty budovy, které tady jsou,“ říká místostarosta městské části Praha 6 Petr Prokop (STAN).

Veleslavín postrádá přirozené centrum pro trávení volného času. Proto jeho zpřístupnění veřejnosti patřilo mezi priority radnice. Část areálu můžete navštívit denně od 8 do 20 hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu