• Načítám...
>

V Praze 6 je k dispozici komunitní zahrada

  • 17. července 2024,
  • 13:35,
  • PRAHA 6,
  • Ondřej Švec

Pěstovat si vlastní zeleninu nebo bylinky, to je pro lidi z rodinných domů, chat i chalup se zahradou samozřejmostí. Ale co dělat, když bydlíte ve městě v paneláku, činžáku nebo bytovce a k zahradě většinou přístup nemáte? Pro tyto účely vznikají v Praze komunitní zahrady, kde si lidé mohou v záhoncích pěstovat, co je napadne. Jedna z takových je i v městské části Praha 6 v Bubenči vedle kanadského velvyslanectví. Vzniká od května tohoto roku a má ambici se v následujících letech rozrůstat.

Reklama

Ne každý má v Praze možnost bydlet v rodinném domě se zahradou. Přitom i lidé z bytovek, paneláků nebo činžáků by si také rádi vypěstovali svou zeleninu nebo bylinky, aniž by museli vše nakupovat v obchodě. V městské části Praha 6 proto přišli s projektem komunitní zahrady, kde platí, že co si tu kdo vypěstuje, to si taky sní.

„Tahle komunitní zahrada zde vzniká zhruba od začátku května tohoto roku. K nějakému dalšímu otvírání směrem k veřejnosti by mělo dojít v průběhu září tohoto roku. Celou ambicí je, že tento prostor primárně slouží zahradníkům a členům komunity,“ vysvětluje radní městské části Praha 6 Petr Palacký (Zelení).

Ve speciální dny by mohla být zahrada přístupná i veřejnosti. Aktuálně se tam nachází zhruba dvacet záhonů, v dalších letech ale budou přibývat, prostor je totiž velký a možností pro případnou expanzi je tak dostatek. Městská část poskytla na vybudování komunitní zahrady dotaci ve výši zhruba 450 tisíc korun a bezplatně poskytla pozemek k využívání.

„Komunitní zahradu městská část Praha 6 vybudovala ve spolupráci se spolkem Kokoza, což je spolek, který se zaměřuje mimo jiné právě na zakládání komunitních zahrad a stojí, ať už přímo nebo nepřímo, za některými dalšími komunitní zahradami, které postupně vznikly v Praze 6,“ popisuje Petr Palacký (Zelení), radní městské části Praha 6.

A protože přísloví komu se nelení, tomu se zelení tady v komunitní zahradě platí dvojnásob, zahrádkáři udělali od května pořádný kus práce a postupně sklízí, co si zaseli.

„Vesměs jsou tady rajčata, někdo tady má ještě papriky, někdo vysazoval cukety, bylinky, nějakou bazalku a tak podobně. Pak jsou tady společné záhony, které může využívat celá ta komunita,“ říká koordinátorka komunitní zahrady Tereza Piknová.

Komunita může navíc využít i ohniště na grilování nebo opékání buřtů. A protože na zahradu chodí často rodiny s dětmi, v plánu jsou i některé dětské herní prvky.

„Protože nedávno tady na Praze 6 vznikl projekt, kde si děti stloukaly a vymýšlely různé herní prvky, takže se vlastně z toho prostoru, kde to proběhlo, tak se to bude převážet sem,“ dodává Tereza Piknová, koordinátorka komunitní zahrady.

Komunitní zahradu najdete v Bubenči vedle kanadského velvyslanectví na pozemku, který je ve svěřené správě městské části Praha 6. Dlouhodobým záměrem je, aby na místě vznikla bytová výstavba pro preferované profese nebo komerční bydlení určené k pronájmu. Kvůli technickým problémům k tomu ale v nejbližších letech nedojde. Do té doby bude pozemek volný pro komunitní zahradu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu