• Načítám...
>

Praha 6 provádí odchyt přemnožených holubů

  • 9. ledna 2018,
  • 19:25,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Na Praze 6 probíhá již 7. rokem odchyt přemnožených holubů. Cílem jejich regulace je zamezení šíření nemocí a poškozování veřejného i soukromého majetku.

Reklama

Praha 6 se dlouhodobě snaží regulovat množství holubů, kteří se vyskytují v městské části. Důvodem jsou hlavně majetkové škody, například znečištění pomníků nebo automobilů.

"Praha 6 provádí plošný odchyt těchto ptáků a snaží se redukovat jejich počty. Je potřeba k tomu využívat plochých střech, protože v sedlových střechách tyto odchyty nejsou efektivní. Používáme k tomu specializovanou firmu. Máme vytipováno několik míst, ty pevné odchytové stanice jsou vždy na daném místě 3 - 4 měsíce, poté se přemisťují jinam a máme kladné zkušenosti v tom, že o těch odchytech se počet holubů v dané lokalitě vždy sníží. Momentálně máme 6 - 8 pevných stanovišť, které používáme k těmto účelům," řekl Roman Mejstřík, radní MČ Praha 6.

"Kontrola a vybírání holubů probíhá dvakrát týdně, s následným zasypáním a zakrmováním. Holuby vnadíme na směs obilovin, většinou je to pšenice a kukuřice. Do jedné klece se vejde cca 60 holubů, ale většinou tam bývá od 20 - 30 kusů. Záleží na klimatických podmínkách, jaké jsou a jaké mají možnosti jinde. Za tu odchytovou sezónu, která trvá od ledna do konce února, tak se odchytí asi 500 kusů. Odchycení ptáci, kteří se do toho dostanou omylem, jsou následně vypuštění," řekl Martin Lainz, majitel odchytové firmy.

Nejúčinnější by byl plošný odchyt holubů na celém území městské části. To by si však vyžádalo finanční prostředky šplhající až do řádů milionů korun. To ale není v možnostech Prahy 6.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu