• Načítám...
>

Letenský kolotoč čeká na opravu

  • 14. září 2015,
  • 12:31,
  • PRAHA 7,
  • Josef Mádle

Letenský kolotoč, který dříve sloužil malým i velkým Pražanům pro zábavu, je nyní v žalostném stavu. Sedmá městská část s Národním technickým muzeem, které má kolotoč nově v majetku, nyní podnikají kroky k tomu, aby se historická atrakce dočkala opravy.

Reklama

Letenský kolotoč je kulturní památkou, která už delší dobu čeká na svoji záchranu. V tuto chvíli se ale kolotoči blýská na lepší časy.

“Je to jeden z nejvýznamnějších podlahových kolotočů na světě. Vznikl na začátku 90. let 19. století a fungoval až do poloviny 90. let minulého století,” uvedla Jana Dobisíková, která je referentkou oddělení PR a práce s veřejností Národního technického muzea.

Od té doby byl kolotoč pro jeho velmi špatný stav mimo provoz a to chce Národní technické muzeum společně s Prahou 7 změnit.

K tomuto tématu se vyjádřil starosta sedmé městské části Jan Čižinský: “Kolotoč nefunguje a to je hrozná škoda pro Prahu, Letnou i pro Technické národním muzeum, proto se snažíme, aby se kolotoč co nejdříve zprovoznil.”

Oprava takovéto kulturní památky není jednoduchou záležitostí, a to jak po stránce technické, tak i finanční.

“První fáze je oprava novorenesančního dřevěného opláštění, na kterou máme přislíbené peníze od našeho zřizovatele Ministerstva kultury ČR. Druhá komplikovanější část, na kterou bohužel zatím nemáme peníze, se týká opravy interiérů, tudíž 19 koní a autíček,” zmínil vedoucí oddělení PR Národního technického muzea Adam Dušek.

Částka celkové rekonstrukce kolotoče je odhadována na 8 milionů korun. Pro získání financí k opravě unikátního interiéru probíhá veřejná sbírka a projekt na záchranu kolotoče, který podporují i známé osobnosti.

“Já jsem na tom kolotoči vyrůstal, jezdil jsem tam na Honzíkovi a přijde mi imbecilita, aby se tady stavěli nový hnusný baráky a tento starý skvost by měl ležet ladem. Proto jsem to podpořil a podporovat budu,” řekl český herec a hudebník Vojtěch Dyk.

Adam Dušek na závěr zmínil: “V současné době jsme spustili webové stránky, kde si mohou návštěvníci a potencionální přispěvovatelé zjistit další informace.”

Začátek oprav Letenského kolotoče je naplánovaný na rok 2016.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu