• Načítám...
>

Pražská ZOO má důvod k radosti

  • 14. dubna 2016,
  • 13:53,
  • PRAHA 7,
  • Barbora Měkotová

V pražské zoologické zahradě se radují z nového přírůstku. Na svět tam totiž přišlo nové slůně a událost je výjimečná hned v několika ohledech. Na podrobnosti se podívejte v následující reportáži.

Reklama

Zvířecí osazenstvo přažské ZOO obohatilo nové slůně. A to je výjimečná událost, jedná se totiž vůbec o první ho slona, který pochází stoprocentně z Tróji. Nejen, že se tu narodil, ale byl zde i počat.

Slůně zde bude vyrůstat v prostředí Janity a Tamary, které jsou darem ze Srí Lanky. Samci stádo brzo opouští. Jsou to samotáři a mezi skupinami cestují. “Samci přicházejí do skupiny samic pouze kvůli páření a potom vlastně odchází,” uvedl Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Otec sloního mláděte Mekong je teď už v Holandsku. K páření v Tróji se mu nejdříve nechtělo, a tak zaměstnanci povolali k oplodnění jiného samce. Mekong si to však mezitím rozmyslel a Janita se mu nakonec zalíbila. “Byl to takový náhlý úder blesku, protože Mekong se k páření nejdřív neměl a potom vlastně z jednoho jediného náhodného páření máme toto slůně,” řekl Pavel Brandl.

“Ještě se tady stačil vzchopit a to mládo bylo tedy ještě počato před jeho odchodem,” dodal Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Než přijde slon na svět, chvilku to trvá. Porod pak bývá komplikovaná akce. V Tróji proběhlo vše bez komplikací. “Janita se téměř přesně trefila do toho běžného termínu. Rodila po 639 dnech od páření,” přiblížil Pavel Brandl.

“A není vůbec samozřejmé, že to dobře dopadlo, to bych chtěl zdůraznit,” řekl Miroslav Bobek.

Slůně se bude nyní rozkoukávat v blízkosti svých opatrovnic. V nejbližší době se může těšit na nějaké pěkné jméno. To pomůže vybrat i veřejnost. Na 21. května je naplánovaný křest.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu