• Načítám...
>

Stalin se po 54 letech vrací na Letnou!

  • 23. května 2016,
  • 7:03,
  • PRAHA 7,
  • Johanka Hubičková

Po čtyřiapadesáti letech se na Letnou vrací Stalin, naštěstí, jen díky českým filmařům. Socha, která se nad Prahou objevila, jako zjevení je součástí snímku "Monstrum" režiséra Viktora Polesného.

Reklama

Nad Prahou znovu na čas vyrůstá Stalinova socha. Viktor Polesný zde začal natáčet snímek Monstrum o životě sochaře Otakara Švece. Skutečné sousoší na počest sovětského vůdce Stalina bylo na Letné odhaleno v roce 1955. Po odsouzení jeho kultu osobnosti bylo o sedm let později zbouráno.

"Já jsem se na to přišla podívat. My nově podporujeme v nadačním fondu Praha ve filmu na magistrátu, který jsem založila vlastně možnost natáčení filmů v Praze. Samozřejmě mě to zajímalo a sama i vidíte, kolik je tady lidí, aby se na to přišli podívat. Jsou v šoku. Říkají: Ježišmarja, Josef Stalin, to není možný, co tady dělá?" řekla zastupitelka hl. m. Prahy Eliška Kaplický Fuchsová.

Maketa sousoší, které bylo svého času největším v celé Evropě, vznikala několika měsíců v dílnách na Kavčích horách. Filmaři vyrobili skoro šest metrů vysokou Stalinovu hlavu, kterou podepřelo dalších šest metrů lešení. Část pomníku, který měl původně na výšku víc, než patnáct metrů, tak dotvoří pomocí digitálních triků.

"Já jsem čerpal inspiraci ze vzpomínek. Já si to pamatuji trošku. A pak se mi dostala do rukou taková knížka, kterou napsal autor, který žije ve Vídni. Jmenuje se Rudla Cainer a ta knížka se jmenuje Žulový Stalin. Ta hlavní postava, kterého kraje Honza Novotný, to je výborný herec, a navíc se tomu panu Švecovi hodně podobá," sdělil režisér a scénárista Viktor Polesný.

"Velice mě to potěšilo, protože ten scénář je výborný. Kolegové jsou skvělí a s Viktorem Polesným dělám hrozně rád. Já si myslím, že Monstrum, že má dva rozměry. Jeden je teda velikostní a pak to, co dokázal udělat s lidskými životy," prozradil herec Jan Novotný.

"Je to úžasný, protože je hezký, když vlastně mladí herci mají takovou možnost jako točit s takovými bardy jako je právě Viktor Polesný, který ví naprosto přesně, co dělá, co chce. Hlavně my mladí bychom si to měli všechno připomenout, abychom vůbec věděli jako, co vlastně se tady dělo a tak dále," řekl herec Martin Kraus.

"Je to dobrý na place, já jsem vděčný za tuto maličkou roli, ale v hezkém filmu, v hezké dobovce a s Viktorem je to radost, no," sdělil herec Petr Čtvrtníček.

Fronta na maso, jak se pomníku, který zobrazoval Stalina s osmičlenným zástupem nelichotivě, ale trefně říkalo, se tady dlouho nezdrží.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu